Živali nikar ne hranite, surikate bodo hvaležne!

FOTO: Vesela novica za otroke in njihove starše, od jutri vrata znova odpira ljubljanski živalski vrt

S.R.
26. 4. 2020, 19.23
Posodobljeno: 26. 4. 2020, 19.34
Deli članek:

Jutri svoja vrata odpira tudi ljubljanski živalski vrt, ki pa bo zaradi vladnega odloka zaenkrat na voljo samo občanom.

Živalski vrt Ljubljana
ZOO Ljubljana jutri odpira svoja vrata.

Iz ZOO Ljubljana so sporočili novico, ki se je bodo zagotovo razveselili otroci in njihovi starši. Jutri, 27. aprila, namreč znova odpirajo svoja vrata, a bodo seveda veljale nekatere omejitve. Živalski vrt bo odprt med 9. in 19. uro, kot opozarjajo, pa ga bodo zaradi odloka o prepovedi gibanja izven občine zaenkrat lahko obiskali le občani Mestne občine Ljubljana. »Zaposleni in naše živali se veselimo obiskovalcev, ki se bodo prvič lahko srečali z letošnjimi mladiči,« so sporočili ter dodali, da so ogled prilagodili tako, da bo varen tako za obiskovalce kot zaposlene in živali. Štirinožni spremljevalci zato v živalski vrt za zdaj še ne morejo. 

V ZOO Ljubljana hkrati opozarjajo, da je treba med obiskom upoštevati vsa uradna in tudi nekatera posebna navodila, ki veljajo v živalskem vrtu. 

ZOO Ljubljana
Mačji panda Magu

Omejitve in drugi ukrepi 

»Hranjenja živali po urniku ter izobraževalni programi še nekaj časa ne bodo potekali. Vas pa pričakujejo mala zebra Sanaa, mladič dvogrbe kamele Zaya, mladiči divje svinje, indijskega ježevca, mar, muflonov in kenguruja. Poskrbimo, da bo njihova prva izkušnja srečanja z obiskovalci kar se da prijetna.«

Iz preventivnih razlogov ostajajo za obiskovalce zaprti otroška igrišča, vivarij, notranji prostor slonice Gange, otroški živalski vrt, Kmečka bajta, pot mimo šimpanzov proti tigrom ter notranji prostor šimpanzov. Dodajajo, da je treba vseskozi vzdrževati medsebojno razdaljo najmanj dveh metrov, tako pred blagajno, sanitarijami in trgovino kot tudi na sprehodu po samem vrtu.
Obiskovalci morajo biti pozorni na higieno rok in kašlja, v živalskem vrtu pa so za ta namen na številna mesta postavili razkužilnike za roke. Hkrati naj se za obisk odločijo le obiskovalci brez akutnih prehladnih bolezenskih znakov. Obrazne maske so v notranjih prostorih, kot so sanitarije, ZOO trgovina ter ob domovanju šimpanzov, obvezne, povsod drugod pa so priporočljive. Trgovina in okrepčevalnica bosta poslovali skladno s sprotnim sproščanjem ukrepov v RS, so še dodali. 

ZOO Ljubljana
Azijska leva Maksimus in Čaja.

Nikar s poti! 

V živalskem vrtu obiskovalce tudi prosijo, da obisk vrta izkoristijo za sprehod in opazovanje živali, pri čemer naj ne posedajo ali se v večjih skupinah zadržujejo na enem prostoru. Za ta namen so označili krožno smer ogleda, ki se je je treba držati. Pojasnili so, da krajša pot poteka mimo zeber in slonice, daljša pa mimo medvedov v zgornji del živalskega vrta. Obiskovalce še pozivajo, naj skrbno upoštevajo vse pisne napotke in druga navodila osebja. »Zaposleni bodo večkrat dnevno poskrbeli za razkuževanje prostorov in površin, kjer prihaja do stika z obiskovalci, omogočili pa smo tudi vstop in izhod iz živalskega vrta brez dotikanja vrat,« so še zapisali.

ZOO Ljubljana
Slonica Ganga.

Previdno med primati, živali pa nikar ne hraniti, surikate bodo hvaležne! 

»Ker so za okužbe, ki bi jih lahko dobili s strani obiskovalcev, najbolj dovzetni primati, prosijo še, da se v teh dneh brez izjem drži pravil, da se ne dotika in ne hrani naših živali. Poleg preprečevanja morebitnega prenosa virusa bomo lažje poskrbeli tudi, da bodo živali pojedle vse, kar potrebujejo in ničesar preveč. To se je posebej izkazalo tudi v dneh, ko je bil živalski vrt zaprt, saj živali niso imele nikakršnih prebavnih težav. Nekatere, ki so bile bolj debelušne, npr. surikate, so shujšale na običajno težo in pojedle tudi tisti navadno manj okusen, a bolj zdrav del obroka,« so še opozorili ter dodali, da je za zdravje živali ključnega pomena uravnotežena hrana v ustreznih količinah, ki je pri njih predpisana, obroki pa se tudi tehtajo. 

Kot so zapisali za konec, je dosledno upoštevanje predpisov in vseh varovalnih ukrepov tudi pogoj, da ljubljanski živalski vrt ostane odprt tudi v prihodnje.

ZOO Ljubljana
Kanadska volkulja.

ZOO Ljubljana
Zebra Sanaa.

ZOO Ljubljana
Kamela Zaya.

ZOO Ljubljana
Rdečevrati kenguru.