Slovenija

Okuženi slovenski vojaki že v domovini

S.R./STA
26. 4. 2020, 17.21
Posodobljeno: 26. 4. 2020, 18.26
Deli članek:

Letalo z okuženimi slovenskimi vojaki je iz Prištine prispelo v Slovenijo.

Slovenska vojska
S Kosova so evakuirali tri slovenske vojake.

Trije pripadniki Slovenske vojske (SV), ki so se okužili z novim koronavirusom, so se s Kosova, kjer delujejo v okviru Natove misije Kfor, popoldne vrnili v domovino. Vojake bodo sprejeli na infekcijsko kliniko. Njihovo zdravstveno stanje je sicer dobro. 

Po prihodu na brniško letališče je vojake na infekcijsko kliniko prepeljala vojaška zdravstvena enota, je na Twitterju zapisal obrambni minister Matej Tonin. V SV so pojasnili, da bo nadaljnje zdravljenje okuženih vojakov odvisno od zdravniške ocene. Na prošnjo ministrstva za zunanje zadeve pa so v domovino skupaj z vojaki prepeljali še eno državljanko Slovenije. Kot je na Twitterju zapisal Tonin, gre za osebo, ki se dlje časa ni mogla vrniti v Slovenijo. 

V Kforjevo bazo v Prištini je SV napotila tudi epidemiološko ekipo, ki bo opravila dezinfekcijo prostorov. Trije vojaki so službovali v bazi Film City, kjer slovenski častniki delujejo v poveljstvu Kforja. Prevoz okuženih vojakov v domovino je SV opravila z letaloma Turbolet L-410 in PC-6, je na Twitterju še zapisal Tonin.

Več okužb med vojaki

V misiji Kfor, v kateri je vse skupaj okoli 250 slovenskih vojakov, naj bi bilo potrjenih tudi več okužb med vojaki drugih držav, vendar v SV podrobnejših podatkov nimajo. 

Naloge slovenskih vojakov, ki so na Kosovu nameščeni v več bazah, vključujejo vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem, izvajanje kontrole na komunikacijah in kontrolnih točkah, varovanje objektov posebnega pomena ter izvajanje projektov civilno-vojaškega sodelovanja. 

Okužbo z novim koronavirusom so sicer pred tem potrdili že pri pripadniku SV, ki je deloval v misiji v Maliju. Domov so ga prepeljali sredi meseca. Po navedbah SV je njegovo zdravstveno stanje dobro, ni pa še bil odpuščen iz bolnišnice.