»norost«

Zaradi koronavirusa iz zapora v hišni pripor tudi več italijanskih mafijskih šefov

R.T.
26. 4. 2020, 17.11
Posodobljeno: 26. 4. 2020, 17.18
Deli članek:

Iz italijanskih zaporov so v hišni pripor premestili nekatere vplivne mafijske šefe, je pojasnil italijanski protimafijski tožilec.

Profimedia
Italijanski protimafijski tožilec Federico Cafiero De Raho.

Da bi zmanjšali število zapornikov in zajezili nadaljnje širjenje virusa v zaporih, je italijanska vlada sodiščem naložila, naj zapornike, katerih preostanek zaporne kazni ni daljši od 18 mesecev, premestijo v hišni pripor. 

Kot je po poročanju CNN pojasnil italijanski protimafijski tožilec Federico Cafiero De Raho, je v okviru tega ukrepa v hišni pripor odšlo tudi nekaj vplivnih mafijskih šefov. Med njimi so se znašli Francesco Bonura iz sicilijanske mafijske združbe Cosa Nostra, član Ndranghete Vincenzo Iannazzo in član klana Casalesi Pasquale Zagaria. Za trojico so po navedbah italijanskega tožilca v zaporu veljali še posebej strogi ukrepi osamitve, s katerimi so jim skušali preprečiti stik z zunanjim svetom. »Ko jih bodo poslali nazaj domov, teh ukrepov seveda ne bo več mogoče izvajati,« je dejal Cafiero De Raho. 

Bonura je bil obsojen na 23 let zapora, od česar mora odslužiti le še devet mesecev. Iannazzo, ki naj bi tudi odšel v hišni pripor, je bil komaj pred dvema letoma obsojen na 14 let zapora, Zagaria, ki so ga aretirali leta 2007, pa prestaja 20-letno zaporno kazen, še poroča CNN. Novica o premestitvi mafijskih šefov je bila v Italiji deležna precejšnjih kritik, Matteo Salvini pa jo je označil za »norost.« Minister za pravosodje Alfonso Bonafede je sicer pojasnil, da je odločitev o tem, kateri zaporniki se premestijo v hišni pripor, v rokah sodnikov, ki so pri tem »avtonomni in neodvisni.« Oblasti sicer razmišljajo, da bi sodelovanje pri odločevanju omogočili tudi protimafijskemu oddelku.