Okužba "v izzvenevanju"

Prvi nov primer okužbe, potrjen v okviru raziskave, s severovzhoda Slovenije, osebo že obiskali epidemiologi

S.R./STA
26. 4. 2020, 13.57
Posodobljeno: 26. 4. 2020, 15.03
Deli članek:

Okužba pri tem prvem novo odkritem primeru že "v izzvenevanju," je pojasnil vodja raziskave Miroslav Petrovec.

Bobo
Epidemiologi so poiskali tudi vse stike in jim svetovali izolacijo.

Vladni govorec Jelko Kacin je danes na twitterju sporočil, da so v okviru nacionalne raziskave o razširjenosti epidemije v petek odkrili prvi nov primer okužbe z novim koronavirusom, o čemer smo že poročali. Spomnimo, en primer so v okviru raziskave pod vodstvom predstojnika Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Miroslava Petrovca odkrili že pred dnevi, a je v tistem primeru šlo za osebo, ki je imela okužbo potrjeno že marca.

Kot je še pojasnil Kacin, so epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) okuženega o tem nemudoma obvestili, začeli z anketiranjem oseb, ki so bile z njim v stiku, in uvedli tudi druge ukrepe, da bi odkrili še morebitne druge okužene. Sporočil je še, da NIJZ po končanem o ugotovitvah seznanil tudi javnost.

Epidemiologi na terenu

Po navedbah Petrovca so prvi na novo odkriti aktivni primer okužbe z novim koronavirusom odkrili v vzorcu preiskovanca iz severovzhodne Slovenije, okužba pri tej osebi pa je že "v izzvenevanju." Kot je pojasnil Milan Krek z NIJZ, so ga epidemiologi že obiskali in poiskali tudi stike.

Krek, ki ga je svet NIJZ v soboto izbral za novega direktorja, soglasje k njegovemu imenovanju pa mora dati še vlada, je še pojasnil, da so epidemiologi v soboto z njim opravili epidemiološki intervju. Tako so poiskali tudi vse stike in jim svetovali izolacijo. V okviru raziskave so sicer doslej vzeli 1083 vzorcev, izvedli 840 testov, v sodelovanje pa je privolilo 1309 oseb.

Veliko neznank

Krek je ob tem vnovič poudaril, da je okoli novega koronavirusa še veliko neznank in da so zaradi tega tudi previdni z rahljanjem veljavnih omejitev. Kakšni bodo nadaljnji koraki in kako bo vlada izpeljala nadaljnje sproščanje ukrepov, bo odvisno tudi od izsledkov omenjene nacionalne raziskave. 

Kot je vlada medtem objavila na Twitterju, so v soboto opravili 218 testiranj, ekipe pa so po Petrovčevih navedbah na terenu tudi danes. Pri tem je ocenil, da pred četrtkom verjetno ne bodo mogli zaključiti vseh testiranj. Prav tako pa jih prihodnji teden čakajo še krvne preiskave odvzetih vzorcev. 

Omenjeni novo odkriti primer okužbe z novim koronavirusom, o katerem zaradi varstva osebnih podatkov podrobnosti ne razkrivajo, je sicer vključen v dnevne statistične podatke za soboto, ko je bilo po vladnih podatkih skupaj potrjenih osem novih primerov koronavirusne okužbe. Štirje od teh so bili potrjeni v Ljubljani, trije v Ljutomeru in eden v Medvodah.