Korona stanje

Življenje na ulici v času epidemije

S.S.
3. 4. 2020, 19.28
Deli članek:

Zavetišča za brezdomce v trenutnih izrednih razmerah zaradi novega koronavirusa ne sprejemajo novih ljudi, znotraj njihovih zidov pa vladajo stroga higienska pravila. A mnogi so kljub vsemu ostali na ulici, med tistimi, ki imajo prostor v zavetišču, pa mnogi bežijo nazaj na ulico, saj se zaradi prenatrpanosti bojijo okužb.

Samo Strel
Ekipa upošteva varnostno razdaljo, vsak uporablja svoj kozarec.

Ekipa, ki nadzira Prekmurski trg ob Poljanski cesti v Ljubljani, je sicer v en glas zatrdila, da se koronavirusa prav nič ne boji, prepričani so, da so ga že preboleli, a vseeno kot odgovorni državljani upoštevajo navodila oblasti. »Upoštevamo varnostno razdaljo, vsak ima svoj kozarec, za seboj pospravljamo smeti. In čakamo na boljše čase,« je povedal njihov uradni spiker. Kljub temu jih policija popiše »po trikrat na dan«. »Včeraj prideta mimo policaj in policajka in mi rečeta, da se ne smem zadrževati na javnih površinah. Ja, kam pa naj grem, p**** ti materina?! No, nisem mu ravno tako rekel. Ampak logično mi razloži človek, kam naj grem, če sem brezdomec?« Kazni naposled ni dobil, sestanek s policijo je bil zgolj opozorilne narave.

Brez vode in sanitarij se znajdejo po svoje

»Najhujše je to, da so nam zaprli javna stranišča,« se strinjajo. Znajdejo se po svoje, v skrajni sili vodo tudi kupijo, malo in veliko potrebo pa zdaj opravljajo v grmovju. »Grozno, to pa je res kretenizem. Lahko bi nam vsaj kakšne kontejnerje postavili.« Z žicanjem pa druščina kljub temu, da se večina ljudi zdaj otepa gotovine in poslujejo s karticami, nima pretiranih težav, je pa res, da je prometa manj. »Se da, se da ... Saj so še penzionisti. Oni dvignejo celo penzijo, nekateri med nami imajo tudi socialno ...«

Ranljivi že v običajnih razmerah

Uradne raziskave o brezdomcih v Sloveniji nimamo, neuradni podatki ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) so, da jih je okoli 3500, po podatkih humanitarnih organizacij skoraj še enkrat toliko, če prištevamo pa še prikrito brezdomstvo, tudi na podeželju, ko nekdo živi v hiši brez vode in elektrike, se število bliža 10 tisoč. Največ jih je kajpak v Ljubljani, kjer sta jim na voljo zavetišči na Poljanski cesti, ki ga upravlja CSD Ljubljana, ter zavetišče za brezdomne uživalce prepovedanih drog, ki ga upravlja Društvo Šent. Zavetišče za brezdomce, ki sodi pod okrilje ljubljanskega CSD, zdaj ne sprejema novih uporabnikov, ker je trenutno polno, razdelilnica hrane pa poteka zunaj prostorov zavetišča in pod strožjimi higienskimi ukrepi.

STA
Koliko brezdomcev imamo v Sloveniji, nihče pravzaprav ne ve natančno, po najbolj črnih statistikah do 10 tisoč.

MOL začasno zagotovila dodatne prostore

Na MOL pa so jim za začasno zavetje in streho nad glavo omogočili tudi uporabo stavbe na Rimski cesti 3. Prostor velikosti 345 kvadratnih metrov so brezplačno predali v upravljanje Društvu Kralji ulice, vanj pa so namestili 20 zložljivih postelj z odejami in rjuhami ter zagotovili brezplačno vodo, elektriko in ogrevanje. Za red, razkuževanje in čistočo morajo poskrbeti Kralji ulice sami. Sanitarije s prho in pralnico so brezdomcem na voljo tudi na Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote.