Ukrepi v času pandemije

Čez deset dni drugi, bolj "celovit" protikoronski sveženj?

S.R./STA
3. 4. 2020, 18.19
Posodobljeno: 3. 4. 2020, 18.57
Deli članek:

Vlada je na današnji seji začela s pripravo drugega protikoronskega svežnja, ki bo šel z ukrepi v smeri zagotavljanja likvidnosti v slovenskem gospodarstvu.

STA
Vlada si po Kacinovih besedah želi, da bi bil drugi protikoronski sveženj sprejet v desetih dneh.

Vlada bo preučila tudi predloge in pripombe, prejete ob obravnavi prvega paketa, in jih bo poskušala zajeti v tem, drugem zakonskem predlogu. "Priprava predloga ukrepov bo potekala v okviru več delovnih skupin in posvetovalne skupine, z namenom, da bi bil predlog zakona v čim krajšem času predložen v obravnavo DZ," so po seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Več podrobnosti o pripravi drugega protikoronskega svežnja bi lahko predstavniki vlade predstavili na sobotni novinarski konferenci. 

Vlada se je priprave novega paketa lotila dan po sprejetju prvega v DZ. Kot so za STA pojasnili v uradu, so danes pripravili časovnico sprejemanja svežnja, pri oblikovanju katerega želijo delati z nekoliko manj naglice kot pri prvem paketu, ko se je vladi mudilo s pripravo najnujnejših ukrepov. Pri tem bodo po napovedih sodelovali z različnimi deležniki, tudi opozicijo in sindikati. 

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin, vlada preučuje predloge dopolnil različnih poslanskih skupin, vloženih k že sprejetemu mega zakonu, ki niso bili sprejeti, ker se je s potrditvijo zakona mudilo. "Te stvari želimo presejati, uskladiti, pripraviti za drugi paket," je poudaril. Hkrati ministrska ekipa, tako Kacin, preučuje možne ukrepe za povečanje likvidnosti gospodarstva. Prav ta dva sklopa, torej nesprejeti predlogi dopolnil in ukrepi za povečanje likvidnosti, bosta "bistvo drugega svežnja". Vlada si po Kacinovih besedah želi, da bi bil drugi protikoronski sveženj sprejet v desetih dneh. V DZ bo sicer romal takoj, ko bo pripravljen, je še navedel. 

Pozdravljajo in opozarjajo

Sprejetje prvega paketa ukrepov so danes že pozdravili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), kjer so ocenili, da je država z ukrepi pokazala, da želi pomagati ohraniti podjetja in delovna mesta. "Nismo zadovoljni z varovalkami v t. i. megazakonu, zaradi katerih marsikdo ne bi bil upravičen do pomoči države. Naša osrednja naloga je, da dosežemo, da se v naslednjem antikoronskem paketu odpravi vse te neživljenjske in po naši oceni nesmiselne varovalke," so zapisali. Pričakujejo, da bodo do pomoči upravičeni vsi obrtniki in podjetniki, ki jih je prizadela epidemija.

Pričakovanja za naslednji paket ukrepov so izrazili tudi v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Obžalujejo, da prvi zakonski sveženj ni bil dopolnjen s predlogi iz gospodarstva, "saj bodo nekatere odločitve gospodarstvu po nepotrebnem povzročile nove probleme". Zato pričakujejo, da bo vlada, kot je potrdil premier Janez Janša na zadnjem srečanju s predstavniki gospodarskih organizacij, te predloge upoštevala v naslednjem koraku v drugem velikem zakonodajnem paketu. GZS ocenuje, da bi moral biti drugi paket, da bi podjetjem omogočil obstoj in ponovni zagon, vreden okoli tri milijarde evrov.