Kdaj po nakupih?

Ne spreglejte, že danes nova sprememba pri obratovanju trgovin ...

S.R./STA
3. 4. 2020, 19.06
Posodobljeno: 4. 4. 2020, 07.58
Deli članek:

Vlada je včeraj odločila, da bo odslej tudi zadnja ura delovanja trgovin namenjena le ranljivim skupinam. Policija medtem sporoča, da so v zadnjih štirih dnevih izrekli več kot 600 opozoril zaradi kršitev odloka.

STA
Tudi zadnja ura delovanja trgovin bo namenjena le ranljivim skupinam.

Tudi zadnja ura delovanja trgovin bo namenjena le ranljivim skupinam, kot so invalidi, upokojenci in nosečnice, je danes sklenila vlada, ki je dopolnila odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. S današnjim dnem bo tako ranljivim skupinam namenjen dodaten čas, poleg že sedaj veljavnega med 8. in 10. uro. 

Upokojenci lahko nakupe opravijo le v omenjenem času, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Vlada je odlok spremenila na današnji dopisni seji in ga spremenjenega tudi že objavila v uradnem listu.

Pozivom k daljšemu časovnemu intervalu, v katerem lahko trgovine obiščejo zgolj upokojenci in ranljive skupine, so se danes pridružili tudi v Sindikatu upokojencev Slovenije in koalicijski stranki DeSUS. Slednja je gospodarskemu ministrstvu sicer predlagala, da bi upokojenci lahko nakupovali med 8. in 10. uro dopoldne ter med 13. in 15. uro popoldne. Stranka DeSUS meni, da omejitev nakupovalnega intervala za upokojence in ostale ranljive skupine zgolj med 8. in 10. uro zjutraj ni bila najbolj ustrezna, saj gre za več kot 650.000 ljudi.

K podaljšanju nakupovalnega za starejše, nosečnice in invalide sta v četrtek pozvala tudi zagovornik načela enakosti Miha Lobnik in združenje Srebrna nit. Oba sta predlagala, naj se časovno okno podaljša za dve uri, in sicer od 8. do 12. ure.

Več kot 600 opozoril 

Policisti so prek Twitterja sporočili, da so v zadnjih štirih dneh izrekli več kot 600 opozoril zaradi kršitev odloka, ki prepoveduje zbiranje na javnih krajih in prehajanje v druge občine. Policisti so že začeli poostreno nadzirati izvajanja odloka, saj je, kot navajajo, tudi v prvih pomladnih dneh spoštovanje odloka pomembno za vse. V posameznih policijskih upravah in občinah sicer izpostavljajo, da večjih kršitev ni bilo, tako je zadostovalo že opozorilo. 

Piranski župan Đenio Zadković je že v četrtek prek Facebooka napovedal, da bodo prostovoljci ta konec tedna na najbolj obiskanih delih občine opozarjali občane, naj ne posedajo in se ne družijo na javnih površinah. V pomoč jim bodo vsi občinski redarji.

Te bodo aktivirali tudi v Kranju. Čez cel konec tedna bodo nadzor v mešanih patruljah skupaj z Medobčinskim inšpektoratom Kranj še poostrili. Po ugotovitvah inšpektorata do kršitev zbiranja najbolj pogosto prihaja na igriščih in okoli jezer, zato bodo te točke nadzorovali večkrat na dan.

Občanom svetujejo, naj se ne zadržujejo na klopeh in igriščih ter poudarjajo, da organiziranje zabav ali piknikov na prostem v obdobju epidemije ni primerno. Nadzor bodo slovenski policisti izvajali tudi na avtocestah, državnih in lokalnih cestah, pa tudi na dostopih do priljubljenih turističnih točk, so sporočili z Mestne občine Kranj. 

Blejski redarji in policisti so danes nadzor med drugim izvedli na Betinskem klancu na vstopu na Bled. Čez vikend pa jim bodo pomagali še prostovoljci. Dopoldne se je tako šest prostovoljcev, ki bodo v soboto in nedeljo pomagali redarjem in policistom, seznanilo s svojimi nalogami in pristojnostmi. Dobili so tudi zaščitno opremo. 

Naloga prostovoljcev, ki bodo svoje delo opravljali na najbolj izpostavljenih mestih okoli jezera je, da sprehajalce, ki bi se morebiti pojavili v večjih skupinah, opozorijo, da to ni dovoljeno. Prostovoljce so o delu poučili predstavniki Medobčinskega redarstva in inšpektorata, policije in civilne zaščite, župan Janez Fajfar in direktor občinske uprave Robert Klinar pa sta se jim v imenu občine zahvalila za pripravljenost za delo.