V težavah

Trump nemško banko zaprosil za odlog pri odplačevanju kreditov

B.K.
3. 4. 2020, 18.11
Posodobljeno: 3. 4. 2020, 18.29
Deli članek:

Lokalne oblasti na Floridi pa je zaprosil za odlog pri plačevanju najemnine.

Profimedia
Donald Trump ne zmore odplačevati kreditov?

Podjetje ameriškega predsednika Donalda Trumpa je svojega največjega posojilodajalca, nemško banko Deutsche Bank, zaprosilo za odlog odplačila nekaterih kreditov. Podjetje Trump Organization je za podobne odloge zaprosilo tudi lokalne oblasti okrožja Palm Beach na Floridi. Tam ima Trump več igrišč za golf, za katere mora plačevati najemnino. Zdaj je podjetje zaprosilo za odlog pri plačilu te najemnine. Po poročanju ameriškega časnika The New York Times je podjetje za odloge zaprosilo “nedavno”, za razloge pa je navedlo gospodarsko krizo, ki je posledica pandemije novega koronavirusa.

Pandemija, ki je najbolj udarila ravno turistični sektor, dela preglavice Trumpu tudi v zasebnem življenju. Skoraj tri četrtine vseh dohodkov njegove družine namreč prihaja iz njegovih turističnih podjetij. Zdaj so skoraj vse Trumpove nepremičnine zaprte. Organizacija je doslej odpustila že več kot 1.000 delavcev, po poročanju ameriških medijev pa naj bi Trumpova izguba štela tudi do 680.000 ameriških dolarjev dnevno.

Profimedia
Predsednikov sin Eric Trump.

Nemški investicijska velikanka Deutsche Bank je doslej Trumpu posodila 160 milijonov ameriških dolarjev za postavitev luksuznega hotela, 125 miljonov za nakup novega igrišča za golf ter 69 milijonov dolarjev za refinanciranje kreditov.

Predsednikov sin Eric Trump, ki v času očetovega predsedovanja opravlja družinske posle, je za časnik dejal, da ne gre za nič nenavadnega, saj da v the časih vsa podjetja počnejo isto. A če Trump odloga ne bo dobil in anuitet ne bo mogel odplačevati, lahko Deutsche Bank zaseže njegovo osebno premoženje. To je malo verjeten scenarij, a če bi se zgodil, bi prvič v zgodovini tuja banka zasegla premoženje predsednika največje velesile na svetu.