Za omilitev posledic

Na odboru razprava o ukrepih za pomoč ob epidemiji, mnogi opozarjajo na možnost zlorab

J.P./STA
31. 3. 2020, 15.43
Posodobljeno: 31. 3. 2020, 15.48
Deli članek:

Člani odbora DZ za finance izmenjavajo stališča do predloga zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa za državljane in gospodarstvo. Predlagane ukrepe podpirajo, vendar bi v opoziciji želeli več časa za obravnavo. Mnogi opozarjajo na možnost zlorab in breme za javne finance, predlagajo tudi še nove upravičence.

Profimedia
S sprejemom se mudi, saj naj bi veljali že od 1. aprila dalje.

Predlog zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo prinaša za skupaj tri milijarde evrov vredne ukrepe, namenjene pomoči tako poslovnim subjektom kot posameznikom. S sprejemom se mudi, saj naj bi veljali že od 1. aprila dalje.

"Zakon mora biti solidaren in pravičen," je opozoril Matjaž Han (SD). S predlaganimi ukrepi se strinja, a po njegovem mnenju bi morali veljati že od razglasitve epidemije v Sloveniji, to je od 13. marca. "To je zelo pomembno in s tem bomo pomirili ogromno ljudi," je dejal.

Vlada je veljavnost ukrepov predvidela za meseca april in maj, z možnostjo podaljšanja do konca junija. Medtem pa po besedah finančnega ministra Andreja Širclja pripravlja še dodatne ukrepe. "Z njimi bomo spodbudili gospodarstvo, likvidnost in investicije, potem ko omilimo negativne posledice epidemije," je dejal.

Finančno gledano gre za najbolj obsežen zakon, ki ga je DZ kadarkoli sprejemal, zato po mnenju opozicije z obravnavo ne bi smeli hiteti. "Tri milijarde evrov ni majhna številka in v zgodovini Slovenije tako pomembnih in javnofinančno težkih ukrepov še nismo sprejemali," je dejala Andreja Zabret (LMŠ). Od finančnega ministra je zato želela zagotovilo, "da države in državljanov ne bo bolela glava, ko bo vse to mimo."

Na visok znesek je opozorila tudi Maša Kociper (SAB). Določiti je treba jasne pogoje, kdo in pod kakšnimi pogoji je do tega denarja upravičen, ter kaj se bo zgodilo, če bo prihajalo do kršitev, je dejala.

Ob tem je menila, da epidemija ne bo prizadela prav vseh. "Nekateri bodo celo nekaj pridobili, nekateri bodo na istem, velik del pa bo prizadet in pomoč mora priti do teh," je pozvala in ponovila, da do zlorab ne sme prihajati.

Ker se bo na hitro, v treh mesecih razdelilo tri milijarde evrov, v SAB menijo, da potrebujemo krovno nadzorno telo, ki bo bdelo nad razdeljevanjem denarja in ugotavljanjem, kdo je izpolnjeval kriterije. "Potrebujemo nek parlamentarni nadzor," je menila Kociprova.

Luka Mesec (Levica) je spričo hitenja s sprejemanjem zakona posvaril pred tem, da bi se "po tej krizi zbudili v še hujšo krizo". V tem smislu je vladi očital, da razen enega samega stavka o višini skupnega zneska predvidene pomoči ni navedla finančnih posledic predlaganih ukrepov . "Koliko bodo stali posamezni ukrepi, ni ovrednoteno," je opozoril.

Mesec se je strinjal, da je treba pomagati ljudem in gospodarstvu, a ugotovil, da so nekatere skupine državljanov ostale prezrte. Med njimi je navedel prekarce, agencijske delavce, fizične osebe, ki opravljajo delo preko pogodb, ter najemnike stanovanj in poslovnih prostorov. "Zakon ima polno lukenj," je opozoril.

Šircelj je na to odvrnil, da to ni zadnji zakon, ki ga kot odgovor na epidemijo pripravlja vlada. A treba je ukrepati hitro, saj se epidemija zelo hitro širi. "Ljudem je treba čim hitreje dati varnost in gmotno spodbudo, gospodarskim subjektom pa omogočiti, da bodo lahko preživeli," je pozval k čimprejšnjemu sprejemu zakona.

Odbor za finance mora obravnavo predloga zakona končati danes, saj ga bo DZ potrjeval na seji, ki se začne v sredo ob 10. uri. Pri tem se bo moral opredeliti tudi do velikega števila dopolnil, od katerih pa vsa niti še niso pripravljena.