INCIDENT NA MEJI

Rajko Janša zavrnil karanteno

R.S., Necenzurirano.si
19. 3. 2020, 20.00
Deli članek:

Dobri državljani te dni upoštevamo navodila vlade in ostajamo doma, drugi ne. Med njimi naj bi bil tudi brat Janeza Janše, Rajko Janša, ki naj bi se za nameček požvižgal na hrvaške policiste.

Mediaspeed
Rajko Janša naj bi karanteno zavrnil in se odpeljal, ne da bi počakal na vračilo osebnega dokumenta.

Bilo je minulo nedeljo, ko so mnogi stali na mejnih prehodih s Hrvaško. Situacija in navodila, kdo lahko vstopi v Hrvaško in ali morajo zaradi tega v karanteno ali ne, so se spreminjali iz ure v uro. Temu lahko pripišemo tudi zmešnjavo in zaplete z mejnimi policisti. V njihove mreže pa naj bi se ujel tudi brat slovenskega premierja Rajko Janša.

Kot pišejo na Necenzurirano.si, jih je na Janšev incident opozoril bralec, ki je slavnega brata prepoznal na mejnem prehodu Plovanija. Dogajalo se je ravno v času, ko je naše zunanje ministrstvo nekaj minut pred dvanajsto sporočilo, da slovenski državljani zaradi širjenja covida-19 ne morejo več vstopati v Hrvaško. Kdor je to storil, pa bi moral za štirinajst dni v karanteno.

NI ŽELEL POČAKATI

Rajko Janša naj bi zgodaj popoldne slovensko mejo z avtom znamke Volvo prečkal pri Sečovljah. Sledila je policijska kontrola hrvaških policistov pri mejnem prehodu Plovanija, kjer naj bi Janšo popisali in mu odredili karanteno. Kot pišejo na Necenzurirano.si, bi premierjev brat moral počakati na sanitarnega inšpektorja, ki bi mu moral izdati odredbo o epidemiološkem nadzoru. Sledila bi karantena. Toda nato se je po informacijah portala zapletlo, saj naj bi Rajko Janša karanteno zavrnil. Menda se je odpeljal naprej, proti Istri, ne da bi počakal, da mu hrvaški policisti vrnejo osebni dokument.

Kolegi s portala na pojasnila hrvaške policije še čakajo; tako še ni znano, kako so ukrepali hrvaški organi pregona. Po nekaterih informacijah pa jo je Janša kasneje odnesel s plačilnim nalogom. Kot še pišejo na Necenzurirano.si, naj bi se Rajko Janša še isti dan vrnil v Slovenijo, zakaj se mu je tako mudilo na Hrvaško, pa ni znano.

ZANIMIV ČASOVNI OKVIR

Zanimiv je tudi časovni okvir tega dogajanja. Okrog pol dveh popoldne je slovensko zunanje ministrstvo sporočilo, da prepoved vstopa na Hrvaško ne velja za slovenske državljane. Pri tem se je sklicevalo na »informacije hrvaških oblasti«. Okrog 15. ure so hrvaški obmejni organi sprostili vstop v državo. To se je zgodilo le slabo uro po tem, ko je naš vir Rajka Janšo opazil na mejnem prehodu. Proti večeru je Hrvaška na slovensko zunanje ministrstvo poslala novo noto glede režima vstopanja v državo. Državljanom Slovenije je bil po novem omogočen vstop na Hrvaško, pravilo o štirinajstdnevni karanteni oziroma samoizolaciji pa je veljalo le za tiste, ki prihajajo z območja Dolenjske in Bele krajine.