V ŠArčevi vladi umeščeni v najnižji plačni razred

Ministri in državni sekretarji nove vlade z najvišjimi možnimi plačami

A.S./STA
19. 3. 2020, 19.18
Posodobljeno: 19. 3. 2020, 21.41
Deli članek:

Ministri in državni sekretarji nove vlade bodo imeli najvišje možne plače, kot po zakonu o sistemu javnih plač v javnem sektorju lahko pripada tem funkcijam. Za državne sekretarje na ministrstvih je tako določen 61. plačni razred, za ministre pa 64., je pred današnjo sejo vlade pojasnil minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Bobo
Ministri in državni sekretarji nove vlade bodo imeli najvišje možne plače.
Plače so si zvišali za približno 400 evrov, toliko kot je plačilo prispevkov za samostojne podjetnike. Tem pa ne bodo odpisali plačila prispevkov.

Plačni razred ministra sicer določi predsednik vlade v okviru določenega razpona, plačni razred državnega sekretarja pa vlada na predlog ministra za javno upravo, je razvidno iz zakonodaje.

V prejšnji vladi Marjana Šarca so bili sicer vsi ministri z izjemo finančnega umeščeni v najnižji plačni razred, to je v 62., enako vsi državni sekretarji, torej v 59.

"Kdor bo dvakrat obremenjen, bo za ta čas dodatno plačan"

Premier Janez Janša je danes na Twitterju sicer zapisal, da ni nihče zvišal plač, pač pa je ministre, državne sekretarje in njihove najožje ekipe uvrstil v možne plačne razrede. Pri tem je zapisal, da enako priporoča vsem predstojnikom povsod, kjer so zaradi spopadanja z novim koronavirusom preobremenjeni. "Kdor bo dvakrat obremenjen, bo za ta čas dodatno plačan. Povsod," je dodal.

Tudi Koritnik se je sicer sprenevedal in zatrjeval, da ne gre za povišanje plač, pač pa za določitev plačnega razreda. "Priloga tri k zakonu o sistemu plač v javnem sektorju že od Virantove reforme določa razpon plače za državne sekretarje od 59. do 61. plačnega razreda in vsakokratna vlada določi nek razred za državne sekretarje," je pojasnil minister.

V najvišji, 65. plačni razred so na primer uvrščeni predsedniki vlade, republike in državnega zbora.

Kadrovske poteze: Pirnatova razrešena s položaja direktorice NIJZ

Vlada je na današnji seji sprejela tudi nekaj kadrovskih potez. Med drugim je razrešila Nino Pirnat s položaja direktorice Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in jo imenovala za v. d. generalne direktorice direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje. Kot je zapisano v sporočilu po seji vlade, so z današnjim dnem razrešili s položaja v. d. generalne direktorice direktorata za zdravstveno varstvo Kristino Kuhanec Tratar in na njeno mesto imenovali Pirnatovo.

STA
Vlada je Pirnatovo z vrha NIJZ prestavila na čelo direktorata za zdravstveno varstvo.

Darjo Hrga pa je vlada imenovala za v. d. generalne sekretarke na ministrstvu za zdravje, in sicer do imenovanja generalnega sekretarja po opravljenem natečajnem postopku, vendar najdlje do 30. septembra 2020.

Hrga je pred tem opravljala funkcijo generalne sekretarke na ministrstvu za obrambo. Tam jo bo kot vršilec dolžnosti na predlog ministra za obrambo Mateja Tonina zamenjal Marko Doblekar, ki bo funkcijo opravljal največ šest mesecev.

Vlada je na predlog Tonina razrešila Željka Kralja s položaja generalnega direktorja direktorata za logistiko ministrstva za obrambo in za vršilca dolžnosti imenovala Uroša Korošca, vendar največ za šest mesecev.

Vlada je s položaja v. d. generalnega sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve razrešila Mitjo Močnika in na njegovo mesto imenovala Jožefa Drofenika, največ za dobo šestih mesecev.