NA ČAKANJU

Koliko samostojnih podjetnikov bo preživelo koronavirus?

Ž.K.
19. 3. 2020, 19.30
Deli članek:

Medtem ko vlada Janeza Janše s prstom kaže na Marjana Šarca in njegovo ekipo, ki naj bi zamujala pri preprečevanju širjenja virusa, zdaj na ekonomskem področju ona ponavlja enako napako.

Matija Sušnik/Državni zbor
Finančni minister trdi, da je v proračunu dovolj denarja za spopad s krizo.

Podjetniki, podjetja, zadruge, samozaposlene osebe, kmetje, vsi, ki opravljajo dejavnost, se bodo lahko dogovorili z bankami za odlog obveznosti iz kreditnih pogodb za 12 mesecev. 

Čeprav v novi vladi Janeza Janše sedijo tudi člani strank, ki so bile del ekipe Marjana Šarca, ne zamudijo niti ene priložnosti, da ne bi krivde za širjenje epidemije pripisali predhodni vladajoči ekipi. Ob tem prelaganju krivde pa so, kot kaže, pozabili na dobrobit ljudi. Predvsem na tiste, ki imajo status samostojnega podjetnika ali opravljajo katerikoli drug poklic. Odkar so v Sloveniji začeli veljati strožji ukrepi, so prihodki v nekaterih dejavnostih strmoglavili – v turizmu, gostinstvu, kozmetičnih salonih, frizerskih salonih, logistiki ... Vse je obstalo. V prvem svežnju ukrepov, ki naj bi bil sprejet danes, je za tovrstne poklice predviden le ukrep, s katerim se samostojnim podjetnikom omogoča odlok plačila davka in akontacije davka za 24 mesecev. Za tovrsten odlok lahko zaprosijo podjetniki že zdaj, le da morajo ob tem dokazovati, da je ogrožen obstoj njihovega podjetja, Furs pa ob tem izvede tudi pregled poslovanja podjetja. Zakon bo pogoje za odobritev odloga znatno sprostil in pot do odloga poenostavil.

Ne odlog, odpis

Številna podjetja že odpuščajo svojo zaposlene iz poslovnih razlogov. Na ta način jim omogočijo prejem odpravnine in nadomestilo za čas brezposelnosti. Kot kaže, so številna podjetja ugotovila, da je to tako za njih kot za zaposlene boljša možnost, kot da jih pošljejo na čakanje. Številni menedžerji so tudi ukrepe, ki so jih deležna večja podjetja, označili za neustrezne in za pesek v oči. 

Toda samostojni podjetniki opozarjajo, da zaradi izpada vseh dohodkov ne bodo zmogli plačati prispevkov, ki znašajo minimalno 402 evra na mesec. Vlada naj bi v naslednjem svežnju ukrepov, ki naj bi ga pripravili naslednji teden, predlagala tudi odlog plačila prispevkov za mesece april, maj in junij za obdobje dveh let. Samostojni podjetniki, ki so zbrani v facebook skupini Tudi mi smo (samo)zaposleni, kjer jih je zbranih več kot deset tisoč, so jasni: odlog ne reši ničesar. Med člani skupine so izvedli anketo, ki je pokazala, da dobra tretjina espejev razmišlja o zaprtju, 55 odstotkov pa jih ne ve, kaj storiti v dani situaciji. Poziv k odpisu davkov in prispevkov so na vlado napotili tudi iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

Čas se izteka, denarja zmanjkuje

Predstavniki vlade ob zahtevah samostojnih podjetnikov poudarjajo, da ne bodo pozabili na nikogar in da je treba najprej poskrbeti za zdravje, za proučevanje dodatnih ukrepov pa bo čas v naslednjih dneh. A številni so espeje že zaprli, saj si ne morejo privoščiti dodatnih stroškov. Takole je zapisala ena od članic omenjene facebook skupine: »Ni me sram povedati, da imam na računu 115 evrov, v denarnici imam 40 evrov, enega predšolskega otroka, partnerja nimam oziroma si deliva stroške vrtca, skupno skrbništvo. Ta mesec sem pokrila dodatno zavarovanje, že oddala davke, plačala dohodnino, plačala vrtec in tole mi je pač ostalo. Kakršnikoli ukrepi pač bodo, bom jaz v vsakem primeru zaprla s. p. in šla na zavod, da dobim vsaj tistih 80 odstotkov prve tri mesece, da bom lahko imela za plačevanje tekočih stroškov. Po koncu pa bom spet odprla in gradila na novo.« Njen način razmišljanja delijo številni. Čez dva dni zapadejo v plačilo prispevki za februar in tisti, ki živijo iz rok v usta, že teh ne bodo zmogli. Veliko tistih, ki na računu še imajo sredstva za prispevke, pa razmišlja, ali naj jih namenijo državi ali prihranijo za lastno preživetje. Od ukrepov vlade so odvisne odločitve 100.000 ljudi in njihovih družin, pozneje bodo prišli, hujše bodo stiske. Zaradi negotovosti pa številni tisti, ki lahko, svojo dejavnost opravljajo še naprej, čeprav na ta način ogrožajo svoje zdravje in zdravje drugih. Kako resno je stanje, govori tudi podatek, da je Rdeči križ začel zbirati pomoč za samozaposlene v kulturi. Petindvajset odstotkov jih je namreč že pred prihodom uničujočega virusa živelo pod pragom revščine, zdaj so čez ta rob pahnjeni še ostali. Minister za kulturo jih do danes še ni nagovoril in jim ponudil rešitev za njihove težave.

Dobre novice

Finančni minister Andrej Šircelj je pojasnil, da se o odpisu ali odlogu prispevkov še niso poenotili. »Plačevanje prispevkov je vezano na določeno storitev. Če plačate prispevek za zdravstveno zavarovanje, ga imate,« je pojasnil razlog za zadržek. 

Dobra novica za vse, ki razmišljajo, kako bodo poravnali davčne obveznosti za lansko leto, je, da vlada predlaga zamik roka za predložitev davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti in davčnega obračuna davka od dohodkov pravnih oseb ter za oddajo letnih poročil Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (vse za leto 2019) z 31. marca na 31. maj 2020. S tem se bo zamaknila tudi obveznost plačila, ki je 30 dni po oddaji. O tem, da bo glede na zakon obveznosti mogoče poravnati tudi na obroke, smo že pisali. Poleg tega je vlada sklenila, da se bodo podjetniki, podjetja, zadruge, samozaposlene osebe, kmetje, vsi, ki opravljajo dejavnost, lahko dogovorili z bankami za odlog obveznosti iz kreditnih pogodb za 12 mesecev. Tisti, ki so morali prenehati poslovati zaradi odloka občine ali države, bodo do odloga upravičeni brezpogojno, ostali se bodo morali z bankami dogovarjati ločeno.