Po seji vlade

Finančni minister Andrej Šircelj: Banke nad ukrepom niso navdušene

J.P.
18. 3. 2020, 14.25
Posodobljeno: 18. 3. 2020, 16.13
Deli članek:

Po seji vlade je spregovoril minister za finance Andrej Šircelj.

Bobo
Finančni minister Andrej Šircelj

Vlada je sprejela predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačil obveznosti kreditojemalcev, po katerem bodo banke in hranilnice za obdobje 12 mesecev lahko odložile plačila posojil gospodarskim družbam, zadrugam, samostojnim podjetnikom in kmetom. Tistim, ki jim je bilo z odlokom onemogočeno poslovanje, morajo banke to obvezno odobriti.

Finančni minister Andrej Šircelj je po današnji seji vlade pojasnil, da gre za odlog obveznosti iz kreditnih pogodb, sklenjenih z bankami in hranilnicami, za obdobje 12 mesecev.

"Gospodarske družbe, zadruge, samostojni podjetniki, samozaposleni in kmetje se bodo lahko z bankami dogovorili za odlog obveznosti za obdobje 12 mesecev," je dejal Šircelj. Zakon določa tudi pogoje, kdaj bodo banke in hranilnice to lahko storile. "Pogoj je, da je družba solventna in da dejansko posluje, da plačuje davke," je pojasnil. Tistim, ki jim je bilo z državno odredbo onemogočeno poslovanje, kot so gostinski obrati, bodo morale to banke obvezno odložiti, saj jim je bilo onemogočeno pridobivanje prihodkov.

O pogojih odloga se bodo morali posojilojemalci sicer dogovoriti z bankami in hranilnicami.

Banka Slovenije temu zakonu ni nasprotovala in da zakon v tem pogledu za banke ne predstavlja poroštva države, je po tretji seji vlade dejal minister za finance. "Ta zakon ne bo v nikakršnem smislu vplival na sam finančni sistem, na finančno stabilnost v državi," je poudaril. Ker bo to breme bank, te nad predlogom zakona sicer niso navdušene, je priznal.

Politika na področju izvršb se bo prilagajala situaciji, je Šircelj dejal v nadaljevanju.

Odzval se je tudi na očitek stranke Levice, da je vlada sprejela 30-odstotno zmanjševanje izdatkov proračuna. "To ni res," je dejal in pojasnil, da je šlo samo za preusmeritev denarja v proračunsko rezervo, količina denarja pa je ostala enaka. "Ob prevzemu vlade je bilo na tem računu 12 milijonov evrov, ob tem da je epidemija bila v polnem razmahu. Kako naj zagotovimo maske in opremo z 12 milijoni? Povem vam, da je to nemogoče," je dejal in dodal, da se proračun , ki sta ga sprejela prejšnja vlada in DZ, tekoče izvaja. Nato je povzel, da proračuna niso zmanjšali, bodo pa zmanjševali obresti, da bo to za državo čim bolj ugodno.

Nadaljnji ukrepi bodo sicer odvisni od razvoja epidemije.