Prenos novega koronavirusa

Globe za kršitelje prepovedi uporabe javnih igrišč

J.P./STA
18. 3. 2020, 12.58
Posodobljeno: 18. 3. 2020, 13.04
Deli članek:

Sončni dnevi ob zaprtju vrtcev in šol kličejo po preživljanju časa na igriščih, a kot opozarjajo strokovnjaki, so plezala, tobogani in druga igrala površina za prenos novega koronavirusa. Njihovo uporabo zato odsvetujejo, zaradi občanov, ki priporočil ne upoštevajo, pa občine igrala in druge javne površine zapirajo.

Bobo
Igrala na zunanjih površinah so ena najbolj izpostavljenih za prenos okužbe, prav tako je nevarnost okužbe tudi ob stiku na športnih igriščih.

Za denarno kazen ob kršitvah odredbe o prepovedi uporabe igrišč so se na primer odločili v novogoriški in tolminski občini. Na območju Mestne občine Nova Gorica je za kršitelje prepovedi uporabe športnih in otroških igrišč ter fitnes naprav na javnih površinah predvidena globa od tisoč do tri tisoč evrov. "Pristojne službe bodo redno nadzirale otroška igrišča in športne površine ter opozarjale, ni pa izključeno tudi izrekanje glob," so zapisali.

Tudi na Tolminskem opažajo, da ob lepem vremenu otroci v zadnjih dneh še vedno uporabljajo igrišča in igrala na prostem. Občina Tolmin je zato izdala odredbo, ki prepoveduje kakršnokoli uporabo igral in drugih športnih igrišč. Za nespoštovanje uredbe je predvidena kazen višine 500 evrov. Kot je sporočil župan Uroš Brežan, bodo do dostop do parkov in igrišč zaprli s trakovi, namestili pa bodo tudi opozorila za prepoved uporabe.

Obvestila, naj občani do nadaljnjega ne uporabljajo igrišč, pa so v torek že namestili ob površine v upravljanju Zavoda Novo mesto, danes pa bodo enaka vidna opozorila namestile še osnovne in srednje šole na svojih otroških in zunanjih športnih igriščih, so zapisali na novomeški občini.

Povečanje nadzora nad uporabo otroških igrišč pa je predlagal izolski župan Danilo Markočič, saj tudi na Obali zaznavajo neupoštevanje priporočil.

V prvem dnevu pogostejšega izvajanja nadzorov so neupoštevanje priporočil zaznali tudi kranjski redarji, predvsem v popoldanskih urah. Po posredovanju oziroma pojasnilih redarjev so se otroci in starejši razšli, so zapisali na kranjski občini, kjer ponovno pozivajo k spoštovanju preventivnih ukrepov.

S trakom so medtem zaprli še otroška in šolska igrišča v občini Jesenice, zaprta so tudi igrišča v Žireh in Domžalah. V celjski občini so zaprtje igrišč pospremili s pisnimi opozorili, naj se otroci in starši na njih ne zadržujejo. Prepoved uporabe v igrišče je tudi v Slovenski Bistrici in drugih krajih po državi.

S temi ukrepi občine sledijo opozorilom zdravstvenih strokovnjakov, da se lahko virus prenaša tudi prek površin, poleg tega pa so otroci tudi ena glavnih skupin prenašalcev. Igrala na zunanjih površinah so zato ena najbolj izpostavljenih za prenos okužbe, prav tako je nevarnost okužbe tudi ob stiku na športnih igriščih.

Dva do tri dni

Novi koronavirus lahko na nekaterih trdih površinah iz plastike ali nerjavečega jekla preživi tudi do dva oziroma tri dni. Tako dolgo bi lahko virus preživel na kljukah, laminatnih delovnih površinah ali drugih trdih površinah. Na bakrenih medtem umre že v štirih urah, na kartonu pa ostane tudi do 24 ur, je v minulih dneh eno prvih tovrstnih študij ameriških znanstvenikov povzemal britanski BBC.

Plezala, tobogani in druga igrala, zlasti kovinska in plastična, na otroških igriščih ter naprave za fitnes na prostem lahko tako predstavljajo površino za prenos virusa. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) zato odsvetujejo njihovo uporabo. Kot svetujejo, naj otroci v tem času otroci raje plezajo po drevju in ležečih deblih.

Na NIJZ ob tem odsvetujejo še druženje in igranje skupinskih športov z ljudmi izven vašega gospodinjstva. "Četudi je med igralci razdalja velika, je lahko prenašalec virusa žoga. Zato je najbolje, da se s temi športi ukvarjate samo v krogu članov gospodinjstva," so zapisali na spletni strani.

Po parkih in sprehajališčih ter drugih odprtih površinah v soseski pa se je treba sprehajati tako, da je razdalja do drugih ljudi najmanj pet metrov. "Če imate svoje dvorišče, najdite na njem možnosti za različne gibalne igre," na NIJZ še naštevajo različne možnosti telesne vadbe.