izredne razmere

V Avstriji zaradi koronavirusa umrlo šest ljudi, tudi 27-letnica. Kurz: "Svet bo poslej povsem drugačen"

A.S./STA
18. 3. 2020, 13.03
Posodobljeno: 18. 3. 2020, 13.07
Deli članek:

V Avstriji so danes zabeležili tri nove smrtne žrtve novega koronavirusa, s čimer se je število umrlih zaradi koronavirusne bolezni 19 v tej državi povzpelo na šest. Avstrijski kancler Sebastian Kurz pa je opozoril, da bodo izredne razmere v državi trajale še zelo dolgo, ter menil, da bo "svet poslej povsem drugačen".

Profimedia
Avstrijski kancler Sebastian Kurz pa je opozoril, da bodo izredne razmere v državi trajale še zelo dolgo, ter menil, da bo "svet poslej povsem drugačen".

Kot je pojasnil Kurz v pogovoru za mrežo Krone.tv, je Avstrija, kjer so doslej potrdili skoraj 1500 primerov okužb z novim koronavirusom, od ponedeljka skoraj ločena od sveta, gospodarstvo deluje "na minimimu".

Opozoril je, da se bomo s posledicami pandemije ukvarjali še več mesecev, ob tem pa obljubil, da bo storil vse za podporo podjetjem in zagotavljanje delovnih mest. Menil je tudi, da bo trenutna zdravstvena kriza postavila pod vprašaj globalizacijo ter bo imela vplivala na medsebojne odnose.

Avstrijski kancler je tudi izrazil obžalovanje, da na ravni EU solidarnost ne deluje, ko zadeve postanejo resne.

Danes umrli trije

Za koronavirusno boleznijo so v Avstriji danes umrli trije ljudje. Ponoči sta na avstrijskem Štajerskem umrla dva 80-letna moška, okužena z novim koronavirusom. Eden je iz okolice Gradca, drugi iz okrožja Murtal.Oba sta imela tudi druge bolezni. V Linzu v Zgornji Avstriji pa je umrla 27-letna ženska, ki se je sicer zaradi drugih obolenj že dlje časa zdravila v tamkajšnji bolnišnici.

Med ukrepi za zajezitev koronavirusa je v Avstriji tudi karantena nekaterih območij. Potem ko so to v torek uvedli za več krajev na območju gorovja Arlberg v Predarlskem, jo bodo danes po napovedih uvedli tudi na območju smučarskega središča Flachau na Solnograškem. Tamkajšnji župan Thomas Oberreiter je na spletni strani napovedal, da dostop do občine ne bo več mogoč.

Uvedli najstrožje ukrepe

Avstrija je sicer med državami, ki so uvedle najstrožje ukrepe za zajezitev epidemije. Od ponedeljka so zaprte vse trgovine, ki ne prodajajo osnovnih življenjskih potrebščin, od torka so zaprte restavracije. Prekinjen je pouk v šolah in na univerzah. Zaprta so tudi športna prizorišča in javni parki.

Z današnjim dnem je Avstrija zaprla večje število manjših mejnih prehodov s Slovenijo. Na večjih mejnih prehodih, kot so Karavanke, Šentilj, Gornja Radgona in Ljubelj, ostaja promet nespremenjen.