vse njegove sodelavce izolirali

Okužen tudi zaposleni v ZD Celje

A.S./STA
18. 3. 2020, 13.24
Deli članek:

V Zdravstvenem domu Celje so danes zabeležili prvi primer zdravstvenega delavca, ki se je okužil z novim koronavirusom. Kot so pojasnili za STA, so vse njegove sodelavce izolirali in jih bodo poslali na odvzem brisa. Prostore so razkužili in očistili, glede na rezultate testiranj pa bodo ukrepali dalje.

ZD Celje
V Zdravstvenem domu Celje so danes zabeležili prvi primer zdravstvenega delavca, ki se je okužil z novim koronavirusom.

Ker je šlo za stik z okuženim zaposlenim, ko ta še ni kazal znakov bolezni, v celjskem zdravstvenem domu po posvetu z epidemiologinjo menijo, da to pomeni majhno verjetnost okužbe.

Za razporeditev delavca brez znakov bolezni ima sicer predstojnik oddelka več možnosti, so pojasnili. Zdravstveni delavec lahko ves čas dela s kirurško masko, obravnava tudi bolnike, če ni druge možnosti, če pa zboli, zanj velja enak postopek kot pri vseh drugih okuženih.

Pri drugi možnosti takšen zdravstveni delavec dela sam na delovnem mestu, a samo administrativna dela, telefonske posvete in podobno, da s tem omejijo stike z drugimi zaposlenimi. Lahko pa tudi ostane doma za sedem dni od dneva, ko je njegov rizični stik postal simptomatski, in gre na odvzem bris.