Na sojenju, ki je bilo zaprto za javnost, so Ivana Rođaka spoznali krivega za štiri poskuse umora. Za vsakega je dobil po osem let zapora, kar so poenotili v 30-letno zaporno kazen, poročajo hrvaški mediji.

Sodišče mu je zaradi štirikratnega poskusa umora naložilo tudi obvezno psihiatrično zdravljenje. Sodba še ni pravnomočna.

Bistveno zmanjšana prištevnost

Rođak je v zgodnjih jutranjih urah 28. februarja lani vrgel svoje štiri mladoletne otroke čez balkon iz prvega nadstropja družinske hiše. Otroci, ki so bili stari tri, pet, sedem in osem let, so padli s približno šestih metrov višine na betonska tla. Trije so bili huje poškodovani, eden pa lažje.

Vsak otrok, ki ga je brezčutno vrgel, bi lahko umrl, čista sreča je bila, da se to ni zgodilo, je dejal predsednik senata županijskega sodišča v Zadru Ivan Marković, navaja novičarski portal telegram.hr. Dodaja, da je Marković opisal tudi hude poškodbe, ki so jih utrpeli otroci. Večinoma je šlo za težje poškodbe glave.

Pravosodni izvedenci so ugotovili, da je imel Rođak psihične težave in da je imel v času kaznivega dejanja bistveno zmanjšano prištevnost, je poročal Večernji list na svoji spletni strani. Kot so dodali, je sodišče 55-letniku, ki mu je sicer grozilo do 50 let zapora, naložilo tudi obvezno psihiatrično zdravljenje.