Zmeda z informacijami

Preplah zaradi zdravil in koronavirusa: res slabšajo potek bolezni?! Pri stroki preverjamo, ali je kaj resnice v novici, ki je zakrožila po spletu

P.K.
18. 3. 2020, 20.00
Posodobljeno: 18. 3. 2020, 20.08
Deli članek:

Več tujih in slovenskih medijev, informacija se je širila tudi na družbenih omrežjih, je te dni poročalo, da naj bi jemanje nekaterih zdravil proti bolečinam pa tudi nekaterih zdravil za visok krvni tlak in sladkorno bolezen negativno vplivalo na potek bolezni covid-19 – jo poslabšalo, zato naj bi se menda njihovo jemanje v času epidemije koronavirusa odsvetovalo.

Dreamstime
Javnost vznemirjajo informacije, naj tisti, ki sumijo na okužbo z novim koronavirusom, brez posveta z zdravnikom, ne vzamejo zdravila ibuprofen.

Družabna omrežja so preplavila sporočila, ki pozivajo, naj v naslednjih tednih nikar ne uporabljamo nekaterih zdravil.

Omenja se imena različnih, a prevladujejo tista, ki jih jemljemo ob vnetjih, za lajšanje bolečin in zbijanje vročine. »V naslednjih tednih ne uporabljajte zdravil ibuprofen, nalgesin ali aspirin. Ta zdravila lahko prikrijejo simptome, kar bi pri koronavirusu lahko pomenilo, da so prikriti znaki vnetja pljuč,« je vsebina enega od pozivov.

V istem zapisu – avtor teksta ni znan, prav tako ne vir informacij v njem  navajajo, da ne samo, da bi lahko uporaba teh zdravil maskirala simptome morebitne obolelosti za boleznijo covid-19, ampak naj bi v Italiji ugotovili, da so lahko ta zdravila celo nekakšen »superpogon za koronavirus« in da je za visoko smrtnost obolelih s covidom-19 pri naših zahodnih sosedih kriva prav uporaba teh zdravil v času bolezni, konkretno ibuprofena.

Je res nevarno?

STA
Predsednik Lekarniške zbornice Slovenije (LZS) Miran Golub.

Dodatno je javnost minuli konec tedna vznemiril francoski minister za zdravje, ki je prav tako odsvetoval jemanje protivnetnih zdravil, kot je ibuprofen. Podobno je priporočil vodja francoskega inštituta za javno zdravje Jerome Salomon, ki je odsvetoval jemanje nesteroidnih antirevmatikov, med katere poleg ibuprofena spadata še acetilsalicilna kislina in diklofenak. V tematiko se je malce bolj poglobil tudi britanski časnik Guardian, za katerega so zdravniki povedali, da naj bi bilo protivnetno zdravilo nevarno zato, ker naj zmanjševalo odziv imunskega sistema telesa.

Kaj pravijo naši strokovnjaki

Uporabe ibuprofena konkretno se je na nedavni novinarski konferenci dotaknila tudi vodja strokovne skupine pri vladnem kriznem štabu Bojana Beović, ki je potrdila, da se v stroki pojavljajo domneve, da bi lahko nekatera zdravila za lajšanje bolečin in vročine slabo vplivala na potek bolezni. Za zdaj stvari po njenih besedah sicer niso jasne, a vendarle bi bilo po njenem mnenju v tem trenutku za ljudi bolj smiselno, da za lajšanje težav uporabljajo zdravila na osnovi paracetamola, in ne nesteroidnih antirevmatikov.

Glede dileme jemanja nekaterih zdravil smo govorili tudi z doc. dr. Matejo Logar s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. »Z ibuprofenom, ki spada v skupino nesteroidnih antirevmatikov, so za zdaj vsi zelo previdni, saj nihče ne ve, kako zares deluje v telesu, podatke imamo samo iz laboratorijskih pogojev. Zaznali so večjo odzivnost receptorjev, kar bi omogočalo hitrejši vstop virusa v celico. Po drugi strani pa ibuprofen deluje protivnetno, kar bi lahko bilo ugodno za zmanjševanje vnetnega odziva,« je dejala Logarjeva.

Opustitev zdravil? Nikakor!

Kot je včeraj sporočila Svetovna zdravstvena organizacija, še ni novih študij, ki bi dokazovale povezavo med jemanjem ibuprofena in višjo smrtnostjo pri obolelih s covidom-19.

Iz Lekarniške zbornice Slovenije pa so nam sporočili, da dogajanje v zvezi z vprašanjem varnosti uporabe določenih zdravil v primeru okužbe z virusom, ki povzroča bolezen covid-19, budno spremljajo in so v stiku s pristojno agencijo za zdravila (JAZMP) in Infekcijsko kliniko UKC Ljubljana. »V primeru, da bo na podlagi novih, verodostojnih in strokovno utemeljenih ugotovitev treba dopolniti ali spremeniti dosedanjo doktrino oziroma prakso pri svetovanju uporabe nesteroidnih protivnetnih in protirevmatičnih zdravil ali pri posameznem predstavniku te skupine zdravil, kamor spadajo na primer ibuprofen, naproksen, ketoprofen in diklofenak, bomo o tem seveda nemudoma obvestili vse farmacevtske strokovne delavce. Do takrat pa kolegi v lekarnah svetujejo skladno z do zdaj znanimi in uradno potrjenimi informacijami o zdravilih, upoštevaje do zdaj znane kontraindikacije in previdnostne ukrepe, ki so potrebni pri uporabi nesteroidnih protivnetnih in protirevmatičnih zdravil in pri paracetamolu,« je sporočil predsednik lekarniške zbornice Miran Golub, mag. farm.

Posvetujmo se

Golub je ob tem opozoril, da lahko samovoljna opustitev zdravljenja kroničnih bolezni (na primer sladkorne bolezni ali hipertenzije) vodi v resno poslabšanje zdravstvenega stanja, tudi če bolnik preneha jemati samo eno izmed več zdravil, ki mu jih je za določeno bolezen predpisal zdravnik. Priporočljivo je, da se zato o vsaki dilemi, ki jo imamo glede zdravil, telefonsko posvetujemo s svojim osebnim zdravnikom.

Včeraj se je sicer oglasila še Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je tistim, ki sumijo na okužbo z novim koronavirusom, svetovala, naj brez posveta z zdravnikom ne vzamejo zdravila ibuprofen. Kot je dejal tiskovni predstavnik WHO Christian Lindmeier, sicer še ni novih študij, ki bi dokazovale povezavo med jemanjem ibuprofena in višjo smrtnostjo. Strokovnjaki to še preverjajo.