Število narašča

V Sloveniji potrjenih 273 okužb s koronavirusom

A.S.
17. 3. 2020, 14.17
Posodobljeno: 17. 3. 2020, 14.44
Deli članek:

Do 14. ure je bilo na okužbo s koronavirusom testiranih 7587 oseb, sporoča Vlada RS. Okužbo so doslej potrdili pri 273 osebah.

Zarja Jana
Okužbo so doslej potrdili pri 273 osebah.

Mineva drugi dan, odkar je javno življenje v Sloveniji skoraj povsem zastalo.  V Sloveniji pa so do 14. ure potrjenih 273 okužb s koronavirusom, skupno opravljenih 7587 testov. To je 20 več kot v ponedeljek, kot je znano, pa ne testirajo več vseh s simptomi covida-19.

Na ljubljanski infekcijski kliniki štirje okuženi v hudem zelo resnem stanju

Kot smo poročali, je Janez Tomažič z ljubljanske infekcijske klinike danes za TV Slovenija povedal, da je v omenjeni bolnišnici trenutno 21 okuženih s koronavirusom, nekateri od teh so tudi na kisiku. Štirje, ki so kritično bolni, pa so v zelo resnem stanju in lahko po njegovih besedah "v naslednjih dneh lahko tudi umrejo". 

Ne gre še za vrhunec epidemije

Inkubacijska doba okuženih s covid-19 je za večino ljudi, okoli 95 odstotkov, med 5 in 6 dni. Za manjšino je lahko  tudi mnogo daljša. Ko se bolezen pojavi, se v začetku kaže kot čisto navaden prehlad in kakor prehlad tudi mine. Pri 20 odstotkih obolelih pa se po enem tednu bolezni stanje poslabša. Razvije se pljučnica, ki huje prizadane organizem. Okoli 5 odstotkov teh bolnikov potrebuje intenzivno zdravljenje. 

Tomažič je izpostavil, da to še ni vrhunec epidemije ter da ga infektologi pričakujejo v tednu ali dveh. Na podlagi primerov Kitajske in Italije pa je napovedal poslabšanje stanja. Ljudi je pozval naj upoštevajo vse ukrepe in naj medicinskemu osebju ne zamolčijo morebitnih simptomov koronavirusa.

Ukrepi se vrstijo

Vlada sicer še naprej sprejema vrsto ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije. Danes začenjajo veljati še nekateri ključni vladni odloki, med drugim o prepovedi letalskih prevozov, tehničnih pregledov in registracij vozil. Veljati začenja tudi odlok o spremembah v delu Sveta za nacionalno varnost.