skupno več kot 11.000

V Španiji skoraj 2000 novih okužb s koronavirusom

J.P./STA
17. 3. 2020, 12.48
Posodobljeno: 17. 3. 2020, 13.44
Deli članek:

V Španiji so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 2000 novih okužb s koronavirusom, skupno več kot 11.000. Za koronavirusno boleznijo 19 je umrlo 491 ljudi.

Profimedia
V zadnjih 24 urah se je število okuženih povečalo za 1987.

Policija nadzoruje upoštevanje karantene tudi s pomočjo dronov. V Madridu so med drugim letalniki opremljeni tudi z zvočniki, preko katerih prebivalce pozivajo, naj ostanejo doma.

Poleg Italije je pandemija novega koronavirusa v Evropi najbolj prizadela prav Španijo. Španska vlada je v soboto zvečer z odlokom, ki je začel veljati takoj, določila karanteno za celotno državo. Ljudje lahko dom zapustijo, samo če gredo na delo, k zdravniku ali v nabavo nujnih življenjskih potrebščin. Za dva tedna so razglasili tudi izredne razmere. Zaprta je večina trgovin, močno omejen pa je javni potniški promet. Z današnjim dnem je Španija zaprla svoje meje.

V zadnjih 24 urah se je število okuženih povečalo za 1987. Skupno se je v tej državi z novim koronavirusom okužilo 11.178 ljudi. 1098 ljudi je že ozdravelo, je še sporočil Fernando Simon, ki je na ministrstvu pristojen za koordinacijo v izrednih razmerah.

Najhuje je prizadeto območje Madrida, kjer so zabeležili 43 odstotkov vseh primerov okužb.

Zaradi epidemije v državi je regionalna vlada Balearskih otokov pozvala okoli 25.000 turistov na Majorki in drugih španskih otokih, naj se čim prej vrnejo v domovine. Ni namreč smiselno, da ostajajo ljudje zaprti v hotelskih sobah, je dejala regionalna predsednica Francina Armengol za radio Cadena Ser.

Pojasnila je še, da že delajo na tem, da bi organizirali prevoze za tuje in domače obiskovalce otokov. Vlado v Madridu je še pozvala, naj ukaže zaprtje vseh letališč in pristanišč na Balearskih otokih, saj da bi tako lažje omejili širjenje covida-19.

Z otokov je že v ponedeljek poletelo okoli 25 izrednih letal predvsem v smeri Velike Britanije in Nemčije. Številne redne polete pa so odpovedali, zaradi česar je na letališčih precej zmede.