med prostovoljci Rdečega križa

Okuženi tudi učiteljici pivške osnovne šole, le majhna možnost za okužbo otrok

J.P./STA
17. 3. 2020, 12.05
Posodobljeno: 17. 3. 2020, 14.46
Deli članek:

Vsi bližnji stiki so dobili navodila, kako ravnati.

Profimedia

Na spletni strani Osnovne šole Pivka je mogoče prebrati, da so "v povezavi s potrjeno okuženimi v občini Pivka" "vsi bližnji stiki okuženih dobili navodila in ukrepe epidemiologa".

Na facebook profilu Občine Pivka pa piše, da sta bili med prostovoljci Rdečega križa, za katere je bilo v soboto potrjeno, da so okuženi z novim virusom, tudi zaposleni v pivški osnovni šoli. Obe sta učiteljici.

Nosili zaščitno opremo

Informacije o okuženih prostovoljcih rdečega križa so v medije prišle, potem ko je regijski štab civilne zaščite za Notranjsko sporočil, da so v Zdravstvenem domu Postojna potrdili, da je šest okuženih med prostovoljci Rdečega križa Postojna-Pivka. Dva od njih sta konec prejšnjega tedna merila vročino voznikom na mejnih prehodih Fernetiči in Krvavi potok. Takrat še nista kazala simptomov in sta nosila zaščitno opremo.

Poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je v ponedeljek za Televizijo Slovenija povedal, da so vsi prostovoljci in drugi pripadniki Rdečega križa Slovenije, ki so delali na mejnem prehodu Fernetiči in Krvavi potok, nosili popolno zdravstveno opremo in da ni prišlo niti do enega stika kože na kožo.

Generalna sekretarka rdečega križa Cvetka Tomin je sicer v ponedeljek zagotovila, da so njihovi prostovoljci, ki pomagajo pri omejevanju epidemije koronavirusa, opremljeni z ustrezno zaščitno opremo.

Možnost za okužbo otrok majhna

Epidemiolog Boris Kopilovič je ocenil, da je bila možnost za okužbo otrok zelo majhna, a da so identificirali devet ljudi, ki so imeli z njima zelo tvegan tesen stik, da pa niti eden od teh stikov ne izhaja iz šole. Vseeno svetuje staršem, naj spremljajo zdravje svojih otrok in upoštevajo navodila. Pivški župan Robert Smrdelj je temu dodal, da je pri celotni zgodbi bistveno, da se vsi zavedamo, da smo lahko že okuženi. Zato tudi on poziva vse občane, naj se držijo priporočil in naj bodo pri stikih izredno pozorni.

V notranjsko-kraški regiji je sicer trenutno okuženih 11 oseb. Ena med njimi je z območja občine Sežana, štiri okužene osebe so z območja občine Postojna, šest oseb pa je z območja občine Pivka. Na Postojnskem so se okužile v poslovnih stikih s tujimi državljani ali v tujini, na Pivškem pa je žarišče v samem občinskem štabu rdečega križa.

Za vse okužene je bila odrejena karantena, posebni ukrepi veljajo tudi za njihove svojce.