Obsežno

Brez obsežnega testiranja ne bomo premagali koronavirusa, opozarja WHO

J.P./STA
17. 3. 2020, 11.09
Posodobljeno: 17. 3. 2020, 11.11
Deli članek:

Namestnik generalnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Bruce Aylward je dejal, da je učinkovita karantena bistvena za boj proti novemu koronavirusu, vendar mora ta ukrep spremljati obsežno testiranje.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"Da bi dejansko ustavili virus, so morali na Kitajskem hitro testirati vsak sum okužbe, takoj izolirati vsakogar s potrjeno okužbo ali sumom, nato pa za 14 dni zapreti v karanteno vse tesne stike, da bi lahko ugotovili, ali je kdorkoli od njih okužen," je Bruce Aylward dejal v pogovoru za revijo New Scientist. "To so bili ukrepi, ki so ustavili prenos na Kitajskem, ne pa velike omejitve potovanj in zapore," je dodal.

Nekatere države so se kljub pozivom WHO k testiranju odločile, da bodo na novi koronavirus testirali samo ljudi, ki jih bodo sprejeli v bolnišnico, ljudi z blagimi simptomi pa ne bodo testirali.

"V nekaterih državah sploh ne testirajo. Pravijo, da ostani doma, če kašljaš in imaš visoko vročino," je dejal Aylward. "Problem nastane, ker ljudje ne vedo, da imajo bolezen, ker ni bila potrjena. Po nekaj dneh ljudem postane dolgčas, gredo ven na sprehod in v trgovino in okužijo druge ljudi. Če veš, da si okužen, je bolj verjetno, da se boš izoliral," je dodal.

To je še posebej problematično pri covidu-19, saj ima do 80 odstotkov okuženih samo blage ali zmerne simptome. "Če vsi ti ljudje niso v bolnišnici, je večina primerov doma, vendar niso izolirani. Na Kitajskem so ugotovili, da tako ne gre. Zato so jih morali izolirati v bolnišnicah, domovih in stadionih. Glavni cilj je bil, da jim ni postalo dolgčas," je povedal Aylward.

Več držav se je po njegovih besedah dobro odzvalo na izbruh koronavirusa. "Južna Koreja je bila precej stroga glede testiranja vseh sumov okužbe in iskanja vseh stikov. V zadnjih nekaj dneh jim je očitno uspelo obrniti trend," je še dejal.

"V Singapurju se ves čas pojavljajo uvoženi primer, ki se jih takoj lotijo, izsledijo vse primere in vse stike ter jih strokovno izolirajo," je še poudaril namestnik generalnega direktorja WHO.