Zdravstveni delavci

V zdravstvenem domu v Luciji okužena medicinska sestra, v slovenjgraški bolnišnici potrjena okužba pri štirih zaposlenih

J.P./STA
17. 3. 2020, 10.34
Posodobljeno: 17. 3. 2020, 12.52
Deli članek:

Vse so umaknili iz delovnega procesa.

Reuters
Fotografija je simbolična.

V zdravstvenem domu v Luciji je prejšnji teden zaradi koronavirusa zbolela medicinska sestra, ki so jo nemudoma umaknili iz delovnega procesa. Vse zdravstvene delavce, ki so bili z njo v stiku, so medtem testirali in so bili negativni, a so preventivno še doma, je  pojasnil direktor Zdravstvenega doma Piran Matjaž Krajnc.

Omenjena medicinska sestra je zbolela v sredo zvečer, od četrtka dalje pa je odsotna. Pri tem je epidemiolog zatrdil, da sestra ni bila kužna, dokler ni zbolela, tedaj pa so jo umaknili iz delovnega procesa, je še navedel direktor piranskega zdravstvenega doma, pod okrilje katerega sodi tudi lucijska enota.

Krajnc je ob tem poudaril še, da v teh petih dneh v piranski občini tudi ni bilo nobene nove pozitivnosti, ki bi jo lahko povezali s tem primerom.

Sicer pa so tudi v piranskem zdravstvenem domu zaradi situacije z novim koronavirusom sprejeli strožje ukrepe. Od srede bodo tako delovali samo na lokaciji v Luciji, imajo pa tudi ločena vhoda za osebe, ki kažejo bolezenske znake, ki bi bili lahko povezani s Covid-19, in za tiste, ki imajo druge zdravstvene težave in morajo biti obvezno pregledani.

Po Kranjčevih ocenah se občani sicer držijo navodil, tako da so zdravstvene ambulante bolj ali manj prazne. V zdravstvenem domu ob krčenju fizičnega dostopa pa hkrati povečujejo dostop prek telefonskih linij. Trudijo se namreč, da bi tiste zaposlene, ki jih trenutno "hranijo" zaradi zaprtja določenih ambulant, telefonsko povezali z vsemi, ki bi potrebovali informacije.

17 v samoizolaciji

Prve okužbe z novim koronavirusom pri zaposlenih so potrdili tudi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. "Trenutno je 17 naših zaposlenih v samoizolaciji, štirje so trenutno pozitivni in so doma," je danes sporočil direktor bolnišnice Janez Lavre. Dodal je, da preverjajo možne stike in jih testirajo, delo pa usklajujejo z epidemiološko službo.

Zaposleni s potrjeno okužbo so bili v stiku z bolniki v bolnišnici. "Vse paciente obveščamo in po potrebi testiramo skladno s strokovnimi priporočili, vendar epidemiološka analiza še poteka in ni zaključena," je pojasnil Lavre in dodal, da bodo podatke o tem sporočili v sredo. V bolnišnici ta trenutek nimajo hospitaliziranega nobenega bolnika, ki bi imel potrjeno okužbo s koronavirusom.

Ob tem so iz regijske bolnišnice, kjer so že nekaj časa pripravljeni na sprejem okuženih bolnikov, znova pozvali vse, naj spoštujte navodila, ostajajo doma oziroma gredo v trgovino le po nujne stvari. Pozivajo tudi k strpnosti in medsebojni pomoči. "Le tako bomo upočasnili širjenje virusa in naraščanje števila obolelih. Naše zmogljivosti so omejene in v kratkem času ne moremo pozdraviti vseh, si pa to zelo želimo!" so zapisali v bolnišnici.

Na Koroškem so prvi primer okužbe z novim koronavirusom z brisom, odvzetim v Slovenj Gradcu, potrdili v nedeljo. V uradno statistiko pa je bil prvi primer potrjenega brisa pri prebivalcu s Koroške zajet že v soboto, a je šlo za Korošca, ki ima na območju zdravstvene regije Ravne na Koroškem prijavljeno stalno prebivališče, živi pa drugje, prav tako je drugje dal bris.