Prebivalci sicer dosledno spoštujejo skupen poziv Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Lekarniške zbornice Slovenije, da vstopajo v lekarno le posamezniki brez znakov okužbe dihal. A glede na trenutno stanje in potek okužbe s koronavirusom ni preprečen vstop v lekarno vsem osebam, ki so že okužene, a še brez vidnih znakov bolezni, je opozoril predsednik lekarniške zbornice Miran Golub.

Tako so zaposleni v lekarnah brez zaščitne opreme neposredno izpostavljeni velikemu tveganju za okužbo. "Glede na napovedi o vse večjem številu obolelih, moramo nujno zaščititi farmacevtske strokovne delavce v lekarnah, da bodo ti lahko prebivalstvo še naprej nemoteno oskrbovali z zdravili," je poudaril predsednik zbornice.

Zbornica je ministrstvu predlagala zaščito zaposlenih z zaščitnimi sredstvi in prilagoditev organizacije dela v lekarnah. "Zajezitev širjenja okužb med zaposlenimi v lekarnah je naša prioritetna naloga, zato pozivam ministrstvo za zdravje in krizni štab, da se povežeta z zbornico za dolgoročno zagotavljanje oskrbe prebivalstva z zdravili," je pozval.

Do sedaj je minister sprejel odredbo, s katero je omejil izdajo zdravil na recept v količini, ki ustreza zdravljenju bolnika za obdobje enega meseca, zdravil brez recepta pa na eno pakiranje na osebo. Namen je zagotoviti zdravila vsem prebivalcem.

Obenem zavezuje izvajalce lekarniške dejavnosti, ki izpolnjujejo pogoje za izdelavo galenskih zdravil, da povečajo izdelavo dezinfekcijskih sredstev za površine in roke. Lekarne z izdelavo zdravil in drugih izdelkov za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja, učinkovito dopolnjujejo potrebe na slovenskem trgu in prispevajo k večji samopreskrbi, so še navedli v zbornici.