Šter je potrdil, da je posebno letalo iz Moskve že na poti v Slovenijo. Zdaj pa potekajo intenzivni pogovori za podoben evakuacijski let iz Maroka, kjer je ostalo ujetih veliko evropskih državljanov, med njimi tudi Slovenci.

Nasvet: "Ostanite tam, kjer boste varni vsaj naslednjih 14 dni"

Slovenske državljane, ki so še v tujini, je pozval, naj spremljajo obvestila, zaradi predvidene zapore letalskega prometa pa svetujejo, da raje ostanejo tam, kjer bodo varni vsaj naslednjih 14 dni in da se ne odpravljajo na pot in se podajajo morda v še večjo nevarnost. Še posebej je opozoril, da ne bi ostali ujeti na kakšnem letališču, kjer je nevarnost širjenja okužb s koronavirusom visoka.

Predvsem to velja za potnike iz Južne Amerike. Leti običajno potekajo preko Madrida, ki pa postaja vse bolj nevarno mesto za širjenje okužb in bo zanj verjetno zelo kmalu razglašena karantena, je opozoril Šter v radijski oddaji, v kateri je odgovarjal tudi na vprašanja poslušalcev. Vse, ki so v Španiji, je zato pozval, naj se čim prej umaknejo.

šter
STA
Med zadnjimi letališči, ki so še odprta, je zagrebško, in kdor bo dopotoval tja, bo skoraj zagotovo lahko prišel tudi v Slovenijo, je povedal Šter.

Med zadnjimi letališči, ki so odprta, je zagrebško

Kako bo s tistimi potniki, ki bodo npr. iz Kanade sicer prišli v Evropo, a ne tudi v Slovenijo, je težko napovedovati, je še povedal Šter. Morda je v tem trenutku bolje, da ostanejo v Kanadi, je dodal.

Letalski promet v Evropi bo po njegovih besedah prekinjen najkasneje v naslednjih dveh dneh. Vendar kar bo takrat "letelo", bo tudi pristalo, je zagotovil in svetoval vsem, naj spremljajo obvestila letalskih prevoznikov glede poletov, ki jih bodo še izvajali.

Med zadnjimi letališči, ki so še odprta, je zagrebško, in kdor bo dopotoval tja, bo skoraj zagotovo lahko prišel tudi v Slovenijo, je še povedal Šter. Slovenski državljan, ki bo prišel na mejo s Slovenijo, bo lahko vstopil, je zagotovil.

Že konec februrja pozivali državljane naj ne potujejo v tujino

Ob tem pa je zavrnil kritike, da je slovenska vlada dala zelo kratek čas ljudem, da si organizirajo povratek. Zunanje ministrstvo je že konec februarja pozvalo vse državljane, naj ne potujejo v tujino, razen če to ni nujno, tiste, ki so že v tujini, pa je pozvalo, naj se čim prej vrnejo, je poudaril.

Kot nujno pot v tujino je izpostavil recimo zdravljenje ali pa pogreb svojca, nikakor pa ne turističnega potovanja. Ob tem je bil znova kritičen do ponudnikov turističnih potovanj, ki da so v ospredje postavljali poslovne interese in ne zdravje svojih potnikov.