Astro

Uničujete ali varujete ljubezen v odnosu?

Divine Taja Albolena
17. 3. 2020, 10.00
Posodobljeno: 27. 3. 2020, 13.49
Deli članek:

Statistika pravi, da je v letu 2018 zakonsko zvezo sklenilo 7256 parov, razvezalo pa se je 2347 zakonskih zvez. Med tistimi, ki so se razvezali, se jih je skoraj polovica (49,5 %) razvezala po več kot 14 letih trajanja zakonske zveze.

PS
Potrudite se opaziti čim več podrobnosti v vašem vsakdanu.

Ena od mojih strasti je intimna bližina, ki je v resnici globoka povezanost. Rada rečem, da sem v poslu povezanosti. In zato me tovrstna statistika vedno znova zmrazi in zbega hkrati.
Kaj delamo tako narobe, da se stvari ne obrnejo v smeri, v katere si želimo?
Iz izkušenj vem, da je povezanost v odnosu bistvenega pomena. In to ne velja zgolj za partnerske odnose. Povezanost je v vsakem odnosu zelo pomembna. Še posebej za žensko. Povezanost ustvari občutek bližine, topline in klimo zaupanja. Skozi povezovanje z drugimi spoznavaš sebe, kajti oseba na drugi strani ti odslika tebe in to, kar se skriva v tvoji notranjosti.
Se odzovete na povabilo k povezanosti?
Skozi povezanost, ko ustvariš stik z osebo na drugi strani, začutiš, ali se oseba odzove. Rada rečem, da se moški odziva na žensko, in to v praksi pomeni, da prepozna povabilo k povezanosti. Spomnim se številnih priložnosti, ko me je moj moški povabil k pogovoru o tako nenavadnih stvareh, kot so ptiči, ki jih je videl, ko je bil na biciklu, ali o srnah ob poti. In v takih situacijah sem imela vedno izbiro, ali se z njim povežem ali ga ignoriram.
V praksi vedno znova opazujem, kako odziv ali neodziv na povabilo v povezanost razkriva, ali uničuješ ali varuješ ljubezen v odnosu.
Ker se nisem zavedala, da se moški odziva na žensko, sem pogosto ignorirala povabilo v povezovanje in namesto tega ustvarila distanco, ločenost in odtujenost. Prezir, kritika in sovražnost, ki jo ženska pogosto goji do moškega, jo vedno drago stane. Izgubi lahko povezanost, bližino, intimnost, ljubečo pozornost, po kateri tako zelo hrepeni.
Gre za navade, kot je na primer iskanje napak pri moškem, ki jih ne moreš spremeniti zgolj s tem, da se za novo leto zaobljubiš, da nikoli več ne boš iskala dlake v jajcu. Zase vem, da sem se včasih osredotočala na vse, kar je bilo v odnosu narobe, in nama sploh nisem dala priložnosti. Pritoževala sem se nad tem, da si moj dragi ne vzame časa zase, ko je šel na kolo ali je gledal televizijo, ker enostavno nisem razumela razlik med nama in kaj to zanj naredi.
Ženske se ne zavedamo, kako pogosto ubijemo ljubezen v odnosu s kritiko in prezirom. Poniževanje in manjvrednost, ki ju izkazujemo, se nam vedno maščujeta, ker ne dobimo tega, kar si želimo.
Potrebovala sem kar nekaj krepkih zaušnic od življenja, da sem dojela, kako zelo sem ujeta v uničevanju ljubezni in kakšni so mehanizmi, ki jih vsakodnevno uporabljam. Prezir zagotovo ni odziv, ki bi varoval ljubezen, kot tudi ne posmeh ali umik. Varovanje Ljubezni se začne s prijaznostjo.

Dreamstime
Prijaznost je kot kisik za odnos.

Magična moč prijaznosti
Prijaznost je lastnost, ki napoveduje uspešnost in stabilnost v partnerstvu. Prijaznost daje partnerju občutek sprejetosti, razumljenosti in ljubljenosti. Prijaznost je kot mišica, ki jo je treba trenirati.
Ko sem v svoji raziskavi na to temo moške spraševala, kaj jim pomeni prijaznost, sem od enega od njih dobila zelo lep opis:
»Če je ženska prijazna, čutim, da me sprejema takega, kot sem. Brez sojenja in obsojanja.
Prijaznost žensko sprosti, zmehča njene obrazne poteze. Čutim, da je prijazna z menoj, ker me posluša. Na voljo mi da prostor, da se lahko izrazim. Ko me aktivno posluša, čutim, da me sprejema.
Če je ženska prijazna, je bolj naravna, pristna, resnična, ni narejena, izumetničena. Prijaznosti ne moraš ponarediti, ker se čuti. Ko se trudiš biti prijazna, to ni prijaznost. Ja, poskušaš biti prijetna, vendar se čuti, da se trudiš, da se siliš biti nekaj, kar nisi. Prijaznost si. Čutita se toplina in sprejetost.
Iskrenost je pomemben del prijaznosti, da si, kar si, brez olepševanja. Prijaznost je lahko začetek. Je vstopno mesto, ki žensko zmehča, jo naredi bolj ženstveno. Sodobna ženska je namreč trda. Zmore vse sama. Ne pusti moškemu, da ji pomaga ali naredi kaj zanjo. Pa tudi ko naredi kaj zanjo, ona tega ne sprejme, največkrat sploh ne opazi. Zato je prijaznost pomembna. In vedno imaš izbiro; lahko si prijazna ali pa imaš prav.«
Seveda je to vse prej kot enostavno, ko si utrujena, v stresu ali rešuješ nujno pomembno zadevo. Vendar imaš v praksi vedno na izbiro, ali se povežeš ali pa se odtujiš in ločiš. Zanemarjanje povezanosti ustvarja jezo in jeza vodi v zamero, ta pa v zagrenjenost tistega, ki se počuti ignoriranega. Iskreno zanimanje za osebo na drugi strani pa ustvarja prostor za bližino in povezanost.
Prijaznost ne pomeni pocukranosti in večne pozitivnosti. Prijaznost ne pomeni, da se nikoli ne razjeziš. Ne pomeni, da ne izraziš žalosti ali razočaranja. Vendar prijaznost močno vpliva na način, kako izraziš svojo jezo ali bolečino. To, da poveš, kako se počutiš, in da podeliš, kaj je tisto, kar te je prizadelo ali razočaralo brez obtoževanja ali prelaganja krivde, prelaganja odgovornosti na drugega, je ključnega pomena.
Da bi to lahko podelila drugemu na prijazen način, terja, da usvojiš dve pomembni veščini nenasilne komunikacije. Prva je poznavanje sebe in tega, kar čutiš v sebi, druga pa izražanje tega na prijazen način.

profimedia
Prijaznost znižuje stres, zaskrbljenost in depresijo.

Prijaznost je prvi ključ za stabilno in harmonično partnerstvo
Pomanjkanje prijaznosti je pogosto razlog, zakaj odnosi razpadejo. Ko te preplavlja stres vsakdana – služba, otroci, družina in ostale obveznosti, je pomembno, da zavestno izbereš in se zavežeš temu, da varuješ Ljubezen, namesto da jo uničuješ.
Varovanje Ljubezni je povezano z zavezo, da si bosta oba prizadevala za ustvarjanje povezanosti in čustvene bližine. Da se oba zavežeta prijaznosti. In to se precej bolj romantično bere, kot izvaja v praksi.
V praksi to pomeni, da mora eden začeti. Pri naju sem bila jaz tista, ki sem želela spremembo, in sem se zavezala, da bom naredila vse, kar je v moji moči. Začela sem s prijaznostjo. S tem, da sem se zahvalila za stvari, ki jih je naredil zame. Prijaznost je bila tista, ki je otoplila prej zaledenelo ozračje med nama. In če bi izbrala eno stvar, ki je pripomogla, da sva takrat, ko sva imela krizo, ostala skupaj in sva skupaj že 25 let, bi zagotovo izbrala prijaznost. Vsak dan znova prijaznost.
Izberi zase, da postaneš varuhinja/varuh Ljubezni!
Bodi Svetloba, ki jo želiš videti v Svetu!

Pixabay
Začnite se ceniti.