Simptomi

Dobra novica iz Šmarja pri Jelšah, zaposlena v domu upokojencev ni okužena

J.P.
17. 3. 2020, 10.15
Posodobljeno: 17. 3. 2020, 14.56
Deli članek:

V nedeljo so se pri uslužbenki pojavili blažji bolezenski simptomi.

Facebook
Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je včeraj v sodelovanju z Domom upokojencev Šmarje pri Jelšah zaposlenim preventivno vzel brise. Vsi zaposleni in stanovalci so se sicer počutili dobro in niso kazali bolezenskih znakov.

So se pa predvčerajšnjim pri eni zaposleni razvili blažji znaki okužbe. Uslužbenka iz Hrvaške in vsi zaposleni, ki so bili v stiku z njo, so bili takoj poslani domov. "Zaposleno z znaki okužbe je pri prehodu meje prevzela hrvaška epidemiološka služba in se odločila za testiranje pozno popoldan," so včeraj sporočili z občine.

Vodstvo doma je sicer v ponedeljek na ministrstvo za zdravje in skupnost socialnih zavodov pod nujno ponovno naslovila zahtevo za dostavo zaščitne opreme, na kar opozarjajo že več kot mesec dni.

K sreči je test pokazal, da zaposlena ni okužena z novim koronavirusom.

Po potrjeni okužbi pri zaposleni v domu starejših v Štorah 11 sodelavcev negativnih

 Potem ko je bila v nedeljo potrjena okužba z novim koronavirusom pri eni zaposleni v domu starejših občanov Lipa v Štorah, so odvzeli brise 13 zaposlenim, ki so bili z njo v stiku. Vsi brisi so bili negativni. Stanovalci so zdravi in se počutijo dobro, zagotavljajo v domu.

Zaposlena, pri kateri je bila potrjena okužba z novim koronavirusom, je že v četrtek obvestila vodstvo doma o sumu na okužbo, ker je bila v stiku z okuženo osebo v Šmarju pri Jelšah. Ostala je v samoizolaciji, testiranje je nato opravila v soboto in v nedeljo prejela pozitiven rezultat, je za STA danes pojasnila direktorica doma Lipa Marinka Hrnčič.

Na testiranje so poslali tudi 13 zaposlenih, ki so bili v posrednem ali neposrednem stiku z okuženo. Za 11 zaposlenih so rezultate, da niso okuženi, prejeli danes zjutraj, o preostalih dveh so bili obveščeni to popoldne. Ne glede na negativen rezultat bodo zaposleni še v sredo ostali doma.

Pri stanovalcih ni nobenega suma na okužbo, je dodala direktorica doma. So pa sicer po potrjeni okužbi pri zaposleni v nedeljo v domu še zaostrili že prej sprejete ukrepe. Tako vsi stanovalci obroke jedo v svojih sobah, ukinjena so druženja.

V Domu Lipa in v stavbi oskrbovanih stanovanj imajo skupno 215 stanovalcev, za vse skrbi 98 zaposlenih.