Poslani v samoizolacijo

Iz Moskve se je v domovino vrnilo 22 Slovencev

J.P./STA
17. 3. 2020, 11.46
Posodobljeno: 17. 3. 2020, 11.51
Deli članek:

Čeprav je od polnoči v Sloveniji ustavljen letalski potniški promet, je zjutraj proti Moskvi še poletelo letalo s skupino ruskih državljanov, ki se niso mogli prej vrniti v Rusijo. Isto letalo pa je iz Moskve v Slovenijo še pripeljalo 22 slovenskih državljanov in državljank.

Bobo
Slovenskim državljanom so omogočili, da so zamenjali letalske vozovnice, ki so jih že imeli, da so se lahko vrnili v domovino s tem posebnim letom.

Slovenskim državljanom so omogočili, da so zamenjali letalske vozovnice, ki so jih že imeli, da so se lahko vrnili v domovino s tem posebnim letom, so pojasnili na MZZ.

Kot je medtem na Twitterju sporočil minister za zdravje Tomaž Gantar, so po pristanku na Brniku vseh 22 potnikov iz Moskve zdravstveno pregledali. "Ne kažejo znakov okužbe, vsi so poslani v samoizolacijo," je zapisal.

Enako so zdravstveno pregledali potnike, ki so v ponedeljek s posebnim letom prileteli iz Turčije. Danes so jim zapovedali tudi 14-dnevno samoizolacijo, je še sporočil minister.

Opravljanje zračnih prevozov v Sloveniji je sicer v veljavi od polnoči. Že v naslednjem dnevu ali dveh naj bi bil ustavljen zračni promet tudi nad celotno Evropsko unijo, je danes opozoril vodja konzularne službe na MZZ Andrej Šter in pozval slovenske državljane, ki so v tujini, naj raje ostanejo, kjer so in ne tvegajo, da nekje obtičijo in se spravijo v dodatno nevarnost. Ponovil pa je tudi poziv državljanom, naj ne potujejo v tujino, če to res ni nujno. 

Kljub zapiranju zračnega prostora nad EU pa naj bi še vedno potekala prizadevanja za vrnitev še nekaterih slovenskih državljanov v domovino s posebnimi leti, tudi s pomočjo drugih evropskih držav, je za Radio Slovenija še povedal Šter. Izpostavil je predvsem Maroko. 

Prepoved opravljanja zračnih prevozov sicer ne velja za letala, ki opravljajo mednarodni redni in posebni zračni prevoz blaga ali pošte ter za tista, ki opravljajo mednarodne posebne zračne prevoze brez prevoza potnikov na letih v svojo bazo ali na vzdrževanje. Iz prepovedi so izvzeti tudi posamezni leti tujih državnih letal ali helikopterjev, če izvajajo lete v humanitarne in zdravstvene namene. Morebitne druge izjeme lahko odobrita ministrstvi za infrastrukturo in za zunanje zadeve.