Prioritete

Po seji Sveta za nacionalno varnost: Janez Janša napovedal stopnjevanje ukrepov

J.P.
17. 3. 2020, 14.01
Posodobljeno: 17. 3. 2020, 14.43
Deli članek:

Predsednik vlade Janez Janša je pred mikrofone stopil po seji Sveta za nacionalno varnost. Sprejeli so nove ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa.

Bobo
Vlada bo nekatere ukrepe stopnjeval, je napovedal Janez Janša.

Po besedah premierja Janeza Janše je bila seja Sveta za nacionalno varnost posvečena boju z epidemijo koronavirusa, a da se s čim takšnim niti Slovenija niti svet še nista soočala. 

Epidemijo smo pričakali le delno pripravljeni, je dejal. Stanje, ki ga je vlada dobil v petek in tekom vikenda, je, kot je povedal, primerljivo s skokom v premikajoč tovornjak v upanju, da bo mogoče prevzeti oblast. Največjo težavo predstavlja dejstvo, da na začetku širjenja, ko je okužba prihajala iz sosedstva, ni bilo množičnega testiranja.

"Naša prioriteta v tem času je, da zaščitimo najranljivejše - tiste, ki so najbolj izpostavljeni," je dejal in poudaril, da je ključnega pomena, da zagotovijo delovanje kritične infrastrukture ter zagotovijo zadostne rezerve in zaščitno opremo, "brez katere se nekaterih dejavnosti preprosto ne da opravljati". Ukrepi se bodo sproščali z nabavo zaščitne opreme.

Kar se tiče socialne varnosti in zagotavljanje kondicije gospodarstva in javnega sektorja, ki bo zagotavljal normalno življenje, bo vlada sprejemala vse potrebne ukrepe, je še dejal Janša. "Smo v razmerah, ko fiskalno pravilo ne velja, ko se ti okviri povsod širijo, da se bomo lahko soočili z izzivi."

Poudaril je tudi, da je treba "ta izziv" jemati zelo resno. Da ga jemljemo resno, je trenutno daleč najbolj učinkovit ukrep, je poudaril Janša in napovedal zaostrovanje ukrepov. Danes bo izdano navodilo, da se iz delovnega procesa izvzame najbolj ranljive, je razkril.

Dogovorili so se, da reagirajo v dveh korakih: v prvem bodo sprejeti najnujnejši zakonski ukrepi, s katerimi ni smiselno odlašati, v drugem pa bo pripravljen zakonodajni paket, s katerim se bodo strateško soočili s temi izzivi.

Premier je pozval tudi strokovno javnost, da jim posreduje svoje predloge, da jih lahko preučijo. "Na podlagi vsega tega bomo predvidoma konec prihodnjega tedna predstavili zakon, s katerim bomo naslovili najbolj kritične razmere, ki so posledica širjenja virusa."

Enotnost

Predsednik RS Borut Pahor pa je dejal, da bo zdravstveni krizi verjetno sledila druga, a da je treba najprej opraviti s prvo. Poudaril je, da nam lahko uspe le, če bomo enotni. Politično pripravljenost, da si prisluhnemo, je označil za izjemno. "Ton, atmosfera, vse to vliva zaupanje, da bomo v dialogu našli strateške in čisto konkretne rešitve," je povedal Pahor in pohvalil ravnanje ljudi in oblasti. "Ne morem povedati, s kakšnim optimizmom me navdaja to, vedoč, skozi kako težke čase še bomo šli."

Klavrno stanje

Glede zaščitne opreme je obrambni ministerMatej Tonindejal, da je bilo stanje precej zaskrbljujoče, ko so 13. marca prevzeli oblast. Mask, ki jih samo v UKC Ljubljana na teden potrebujejo približno 4000, je prejšnji petek bilo še ne 2000. Danes bodo z zaščitno opremo oskrbeli najnujnejše domove starejših in zdravstvene domove, v sredo sledi milijonska dobava mask. Po besedah ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška je zalog hrane dovolj; maske tipa dve pridejo jutri, zaključna pošiljka bo v petek, maske tipa tri pa dobijo v ponedeljek. Kot je dejal, bo zaščitne opreme kmalu dovolj ne le za zdravstvo, ampak tudi za ključne gospodarske subjekte. 

Dejal je še, da so v interventni zakon vključili tudi s. p.-je. Z vsemi deležniki se dogovarjajo, da bi za določeno obdobje zamaknili bančne obveznosti tako podjetjem kot tudi fizičnim osebam. Poudaril, trenutno ni potrebe po popolni prepovedi proizvodnje.