Odstop

Kozmelj nič več na direktorskem stolčku Sove

A.S./STA
17. 3. 2020, 13.14
Posodobljeno: 17. 3. 2020, 15.46
Deli članek:

Rajko Kozmelj z današnjim dnem nepreklicno odstopa s položaja direktorja Sove.

Bobo
Rajko Kozmelj je odstopil s položaja direktorja Sove.

Direktor Sove Rajko Kozmelj je bil lansko jesen zaradi domnevne zaposlitve znanke premierja Marjana Šarca tarča ostrih napadov SDS in NSi. »Zahtevamo takojšen odstop direktorja tajne službe, ki zavrača parlamentarni nadzor in odgovornost tistih vladajočih, ki so Sovo zlorabili,« je predsednik vlade Janez Janša izpostavljal na oktobrskem shodu Rešimo Slovenijo v prestolnici. To se je tudi zgodilo. Kozmelj je namreč z današnjim dnem nepreklicno odstopil s položaja direktorja Sove. 

S tem želi dati novi vladi možnost, da imenuje na mesto direktorja Sove osebo, ki bo uživala njeno zaupanje in s tem omogočila nujno potrebno nemoteno sodelovanje med agencijo in vlado, so zapisali na spletnih straneh Sove.

Kot so navedli, je iz potez nove vlade in nekaterih javno objavljenih komentarjev mogoče sklepati, "da je direktor agencije osebno nezaželen člen v sistemu nacionalne varnosti pod novo vlado, kar negativno vpliva na odnos nove vlade z agencijo, kar pa je po njegovi oceni nedopustno".

"Znak osebnega nezaupanja"

Direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) po njihovih navedbah od nastopa nove vlade ni prejel nobenih navodil oz. usmeritev za delo agencije s strani nadrejenega, torej predsednika vlade, prav tako pa tudi ne svetovalca za nacionalno varnost, "kar šteje za znak osebnega nezaupanja", to zaupanje pa je odločilnega pomena za kakovostno izvajanje nalog agencije na področju nacionalne varnosti.

Spomnili so, da je bil direktor Sove s spremembo odloka o Svetu za nacionalno varnost (Snav) tudi izključen iz sestave Snava, "kar je z vidika koncepta nacionalne varnosti napačna strokovna odločitev" in je Kozmelj iz strokovnih razlogov ne podpira.

Dodali so, da Kozmelj nikakor ne želi, da bi bil njegov odstop v danih razmerah, ko so vsi napori usmerjeni v zajezitev širjenja okužbe, prednostna naloga te vlade, vendar pozna vlogo Sove v sistemu nacionalne varnosti, in je prepričan, da mora sodelovanje med vlado in agencijo v vseh okoliščinah potekati nemoteno in tvorno.

Janša je odločitev o spremembi odloka komentiral na novinarski konferenci po seji Snava. Kot je pojasnil, danes niso razpravljali o tem, da bi bila Slovenija ogrožena od zunanjega sovražnika oz. tujih obveščevalnih služb kake tuje države. "Dvomim, da imajo obveščevalne službe kakšno veliko vlogo pri boju z virusom," je dejal. Je pa dodal, da so od Sove v zvezi s tem že dobili neko poročilo. Kot je še zatrdil, je "svet za nacionalno varnost, kakršen je bil zdaj imenovan, svet za nacionalno varnost, kakršnega je poznala Slovenija do zadnjega mandata".