S torkom se ukinja letalski promet

Kacin: Tisti, ki razmišljajo, da bi izkoristili že plačane vozovnice, naj tega ne počno, ker se ne bodo mogli vrniti v Slovenijo

S.R.
15. 3. 2020, 19.19
Posodobljeno: 15. 3. 2020, 20.41
Deli članek:

Da organiziranega varstva otrok staršev, ki si tega sami ne morejo zagotoviti, ne bo, je v večerni izjavi za javnost potrdil tudi uradni govorec vladnega kriznega štaba Jelko Kacin. Napovedal je še, da se s torkom ukinja tudi letalski promet.

STA
Jelko Kacin

Kot smo že poročali, je slovenska vlada sprejela odlok, s katerim prepoveduje kakršnokoli organizirano varstvo otrok. Širjenje virusa je namreč najintenzivneje prav preko najmlajših, zaradi česar je neposredno ogroženo tudi vse zaposleno osebje. Da bo od ponedeljka naprej veljala začasna prepoved zbiranja v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih, je sicer z odredbo določil že prejšnji minister za zdravje Aleš Šabeder, pri čemer je ta odredba predvidevala, da bo v tem času zagotovljeno nujno varstvo otrok tistih staršev, ki morajo opravljati delo v sektorjih kritične infrastrukture ali na področju nacionalne varnosti.

Novi vladni odlok organiziranega varstva otrok staršev, ki opravljajo delo v kritičnih sektorjih, tega več ne predvideva, kar je danes že potrdila ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Ta je vse, ki lahko družinam z otroki, ki potrebujejo varstvo, priskočijo na pomoč pri varovanju njihovih otrok, prosila, naj to storijo. Kustečeva je sicer pojasnila, da je 95 odstotkov staršev našlo rešitve za varstvo otrok, za preostale pa so v stiku z ravnatelji in predstavniki civilne zaščite in župani. Starše je pozvala, naj se obrnejo na lokalne skupnosti, civilno zaščito in župane. Ti da si nenehno v stiku z ministrstvom.

Enako je zvečer za TV Slovenija ponovil uradni govorec vladnega kriznega štaba Jelko Kacin. Dejal je, da bodo staršem, ki so v posebej težavni situaciji in ki sami ne morejo zagotoviti varstva, pomagale lokalne skupnosti. To velja tudi za vse zdravstvene delavce. Za ustrezne rešitev bodo poskrbeli župani. Prepoved organiziranega varstva otrok ima po njegovih navedbah izjeme, o ukrepih pa se bodo še dogovorili v nadaljevanju. Kacin se je še obregnil ob obnašanje nekateri, ki da »v Ljubljani sedijo v parkih drug ob drugemu in se obnašajo, kot da virusa ni.«

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, je Kacin ob robu današnjega sestanka z direktorji bolnišnic napovedal še, da se bo s torkom ustavil tudi letalski promet. Omejitev bodo uveljavili dan pozneje kot za siceršnji javni promet, da se lahko nekatera letala še vrnejo domov. Po besedah Kacina si prizadevajo oz. iščejo možnosti, da bi reševali posamezne državljane, če bi bilo treba, da jih gredo kam iskati. To vnaprej najavljajo zato, da bi vsem tistim, ki razmišljajo o tem, da bi izkoristili že plačane vozovnice, dopovedali, naj tega ne počno, ker se ne bodo mogli vrniti v Slovenijo, je pojasnil. Ob tem je opozoril, da bodo vse države okoli Slovenije zaprle zračni prostor v nekaj dneh, še poroča STA. 

Kacin je sicer zatrdil, da bodo storili vse za zajezitev virusa, ki se hitro širi. Pripravljajo se namreč na veliko večje število bolnikov v bolnišnicah.