V Evropi že več kot 44.000 okuženih

V Španiji se je v 24 urah število smrti več kot podvojilo, Nemčija zapira meje ...

S.R.
15. 3. 2020, 16.57
Posodobljeno: 15. 3. 2020, 16.57
Deli članek:

V Španiji se je število smrtnih žrtev novega koronavirusa v enem dnevu več kot podvojilo. Nemčija je medtem sporočila, da zapira svoje meje s Francijo, Avstrijo in Švico.

Reuters
Prazne ulice v Madridu.

Špansko ministrstvo za zdravje je ob 14. uri sporočilo nove statistične podatke, povezane z epidemijo koronavirusa v državi. Kot so sporočili, je več kot polovica vseh okužb v državi skoncentrirana v Madridu. Število potrjenih primerov okužbe se je s 5700 danes povečalo na kar 7753, pri čemer je število smrtnih žrtev v zgolj 24 urah poskočilo na 288. Po navedbah časnika El Pais se je s tem število smrti v enem dnevu več kot podvojilo.

Španske oblasti so sicer razglasile izredne razmere, ki bodo veljale 15 dni. Za celotno državo so določili tudi karanteno. Velja stroga omejitev gibanja, prebivalci pa lahko dom zapustijo le v primeru, če gredo v službo, k zdravniku ali v nabavo nujnih življenjskih potrebščin. Zaprli so tudi večino trgovin, restavracij, lokalov in močno zmanjšali obseg javnega prometa. 

Nemčija se zapira

Reuters
Prazne police v eni od trgovin v Berlinu.

Medtem pa so se za zaprtje svojih mej odločili tudi v Nemčiji. Da bi upočasnili širjenje okužbe in preprečili panično nakupovanje v trgovinah, bodo s ponedeljkom zaprli meje s Francijo, Avstrijo in Švico. Prostega pretoka blaga ne bodo omejili, prav tako pa bodo čez mejo pustili vse, ki se v Nemčijo ali iz nje vozijo na delo. Ukrep je po navedbah nemške vlade tudi posledica dejstva, da se na obmejnih območjih soočajo s težavami pri oskrbi, saj naj bi v tamkajšnjih trgovinah in nakupovalnih centrih blago na veliko kupovali panični državljani sosednjih držav. 

Do današnjega poldneva je število potrjenih primerov okužb v Evropi sicer že preseglo 44.000, po vsem svetu pa je okuženih že več kot 155.000 oseb.