Omejitev gibanja

Avstrija z radikalnimi ukrepi: niti do prijateljev, niti v službo

B.K.
15. 3. 2020, 16.54
Posodobljeno: 15. 3. 2020, 17.06
Deli članek:

Avstrijska vlada je sporočila, da bo dodatno zaostrila pogoje za gibanje, v boju proti širjenju novega koronavirusa.

Profimedia
Avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je naznanil nove, strožje ukrepe, ki še bolj omejujejo svobodo gibanja v tej alpski državi. Prepovedal je zbore več kot petih oseb in Avstrijce pozval, naj se učinkovito samoizolirajo. Ob tem je zaostril tudi pogoje za vstop v državo, poroča tiskovna agencija Reuters.

Ukrepi glede zbiranja in gibanja bodo začeli delovati v ponedeljek, v torek pa bodo vrata morale zapreti avstrijske restavracije, na mejah pa bodo začeli izvajati strožji nadzor.

“Avstrijce pozivam, naj se samoizolirajo. To pomeni, da naj imajo kontakte zgolj z ljudmi, s katerimi bivajo,” je dejal Kurz. Ljudi je pozval še, naj ne hodijo na delo, če to ni zares nujno, dom pa naj zapustijo le za potrebe nabave hrane in ostalih nujnih pripomočkov. Ljudje, ki želijo iti na zrak, lahko to storijo, “a zgolj, če so sami, ali v družbi ljudi, s katerimi živijo v istem gospodinjstvu,” je še pozval Kurz.

Avstrija je do danes zabeležila 800 primerov okužbe in eno smrt. Meje z Italijo in Švico je že zaprla, še poroča Reuters.