Zaradi karantene v Italiji moten izvoz mleka

Pivčeva: "Razmere so na področju živilskopredelovalne verige postale zaskrbljujoče"

A.S.
10. 3. 2020, 16.35
Posodobljeno: 10. 3. 2020, 17.23
Deli članek:

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki opravlja tekoče posle Aleksandra Pivec je danes navedla, da so se zaradi karantene v Italiji težave pojavile pri izvozu slovenskega mleka. Potrošnike je pozvala, naj izbirajo slovenske izdelke in vaedla, da preskrba s prehranskimi izdelki v Sloveniji ni motena.

STA
Pivčeva je povedala, da so razmere "na področju živilskopredelovalne verige postale zaskrbljujoče".

Pivčeva je povedala, da so razmere "na področju živilske-predelovalne verige postale zaskrbljujoče". Z včerajšnjo karanteno celotne Italije, je prišlo do prvih težav pri izvozu svežega mleka. "Za pričakovati je, da se bodo te težave stopnjevale. Te količine mleka, ki jih ni mogoče izvoziti, se bodo predelale v mleko v prahu, kapacitete za to imajo Pomurske mlekarne" je izpostavila ministrica. 

Na ministrstvu pripravljajo tudi rezervne scenarije za dogajanje v prihodnjih dneh, predvsem "navodila za nadaljnje delo v naših živilsko-predelovalnih obratih, da zagotovimo nemoteno delovanje tudi v primeru kakšne zaznavne pojavnosti obolelosti v teh obratih". 

Podobne težave je v prihodnje moč pričakovati tudi v drugih sektorjih. Zato je na kmetijskem ministrstvu prišlo do oblikovanja koordinacijske skupine, ki bo dnevno spremljala vse dogodke in bila v stiku  "z vsemi deležniki v verigi preskrbe s hrano. Tako smo tudi oblikovali tudi kontaktno točko, na katero se lahko vsi deležniki obračajo. Pripravljamo tudi rezervne načrte za dogajanje v prihodnjih dneh. Skušamo sprejemati ukrepe, ki so sinhroni in poenoteni z Avstrijo in Italijo". 

Dobava in nakup nemotena

Na ministrstvu preučujejo tudi možnost de minimis pomoči za predelovalce, ki so izvozno usmerjeni in bodo na račun nezmožnosti izvoza utrpeli ekonomsko škodo. Gre za instrument na področju državnih pomoči, ki državam članicam EU omogoča, da podjetjem dodelijo podporo iz javnih sredstev. "V tem smislu poskušamo vzpostaviti kontakt z Evropsko komisijo, da bi zvišali zgornjo mejo de minimis pomoči in bi lahko tistim, ki so jo že dosegli, pa tudi tistim, ki so zelo blizu, to pomoč v prihodnje omogočali," je pojasnila.

Pogovori tečejo tudi o možnostih za podaljšanje različnih subvencijskih shem. "Pregledali bomo ali je možno, katere od prihodnjih razpisov izvesti hitreje, da bi omogočili hitrejše investicije in likvidnost, ki bo v teh trenutkih motena," je izpostavila Pivčeva in zagotovila, da sta nabava in nakup prehranskih izdelkov v Sloveniji še vedno nemotena ter da je "situacija pod nadzorom". "Slovenija ni motena, niti ni ogrožena v preskrbi s prehranskimi izdelki. Dobava in nakup sta popolnoma možna in bosta možna tudi v prihodnjih dneh," je navedla.

Pozvala k izbiri izdelkov slovenskih proizvajalcev

Potrošnike je pozvala k izbiri izdelkov slovenskih proizvajalcev."Imamo zadostne količine s strani domačih pridelovalcev, v tem trenutku je pomembno, da jih podpremo," je še poudarila Pivčeva.