Kot je povedal minister za zdravje Aleš Šabeder, se bodo na meji z Italijo se bodo vzpostavile ad hoc kontrolne točke na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. Dejal je tudi, da prepoved dogodkov z več kot 100 ljudi, ki je začela veljati opolnoči, ne velja za nakupovalna središča, manjše lokale, poroke, pogrebe in verske obrede.

Država sicer za zajezitev okužb ves čas sprejema ukrepe. Kot je povedal Šabeder, so v klicni center, kjer lahko občani na številki 080 14 04 dobijo vse potrebne informacije v zvezi z koronavirusom, do zdaj prejeli že več kot 700 klicev, kličejo pa tudi zdravniki in pediatri. Slednje prosijo, naj na zasedejo telefonskih linij, ki so namenjene občanom, saj so za zdravstveno osebje predvidene drugi kontakti.

Ministrstvo za finance je sprostilo proračunske rezerve, prvi del so jih že namenili za nakup zaščitnih mask. Šabeder je povedal še, da bodo skupaj z ministrstvom za gospodarstvom kontaktirali vse proizvajalce zaščitne opreme v Sloveniji, če bi morda lahko povečali proizvodnjo. Na ministrstvu za delo pa je v pripravi interventni zakon za nadomestilo za tiste v karanteni.  O dogodku v koprskem zdravstvenem domu pa je dejal, da tudi prisotnost varnostne službe ne pomeni garancije, da do česa takšnega ne bi prišlo. 

Pravočasno umaknjen

Po do zdajšnjih podatkih se je večina obolelih okužila v Italiji, t. i. sekundarnih primerov, ko so se osebe okužile v Sloveniji, pa je 14. Slednje je po besedah predstavnice Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Eve Grilc dobra novica, saj gre pri sekundarnih okužbah za okužbe od znanih ljudi. Regijsko gledano so 15 okuženih zaznali v Ljubljani, 10 na Dolenjskem, tri na Štajerskem, enega v Portorožu, za dva okužena pa še nimajo podatka.

Grilčeva je potrdila, da je z novim koronavirusom okužen tudi zdravnik iz UKC Ljubljana, ki pa je bil pravočasno umaknjen z delovnega mesta in tako ni bil v stiku z bolniki, ko je zbolel. Poleg tega je v UKC Ljubljana okužena še ena oseba, ki pa ni zdravstveni delavec. Informacije o tem, da naj bi bila okužena še ena oseba, pa Lejko Zupančeva ni želela komentirati, zagotovila je le, da nevarnosti za bolnike ni.

Potrdila je primer, ko sta dva okužena nenapovedana prišla v Zdravstveni dom Koper, zaradi česar so morali tega za nekaj časa zapreti, da so ga razkužili. "Apeliramo na vse, da upoštevajo navodila. Če sumijo na okužbo, naj pokličejo izbranega zdravnika in naj nenajavljeni ne hodijo v zdravstvene ustanove," je pozvala.

Z UKC Ljubljana so potrdili, da so med okuženimi s koronavirusom trije njihovi zaposleni. Na twitterju so zapisali: "V UKC Ljubljana imamo 10. 3. 2020 ob 16. uri. potrjene tri okužbe zaposlenih oseb, drugi dve potrjeni okužbi sta povezani s prvo osebo. Vsi stiki oseb so bili obveščeni in so bili izpeljani ustrezni postopki. Za zaposlene in obiskovalce to ne predstavlja nikakršne nevarnosti".

Ne sprejmejo vseh

Od danes bodo vsi, ki bodo vstopili v Slovenijo, po preklopu v mobilno omrežje slovenskih operaterjev, prejeli sms-sporočilo z opozorilom na preventivne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa in številko klicnega centra. Trenutno obveščanje deluje pri Telekomu, tekom današnjega dne naj bi delovala tudi pri drugih operaterjih. V prihodnjih dneh bodo vsa gospodinjstva prejela tudi posebno zloženko z najpomembnejšimi informacijami o tem, kako prepoznati okužbo s koronavirusom in kako ravnati ob sumu na okužbo.

Danes je bilo na infekcijski kliniki UKC Ljubljana hospitaliziranih 18 bolnikov, od tega jih gre pet domov, ker imajo blage simptome, je povedala dr. Tatjana Lejko Zupanc. Na rezultate okoli 280 testiranj še čakajo in bodo predvidoma znani v večernih urah. Stanje ostalih je sicer stabilno in so pod natančnim zdravniškim nadzorom.

Za odpuščene je Lejko Zupančeva dejala, da se zaključno testiranje načeloma izvrši na 14. dan. Dobili so tudi natančna navodila: če se jim bo poslabšalo stanje, jih bodo znova sprejeli v bolnišnico; ko bodo ozdraveli, pa bodo dobili potrdilo, da se lahko vrnejo na delovno mesto. Ni še znano, ali bosta za to potrebna dva brisa. Dejala je tudi, da že zdaj ne sprejmejo vseh pacientov, saj imajo nekateri izredno blage simptome, doma pa dobro urejene razmere. Vsi huje oboleli sicer štejejo več kot 60 let.

S takšno boleznijo se sicer še ni srečala. Zdravijo jo kot druge bolezni dihal. "Dobra novica je, da večina ljudi, če že zboli, zboli za blago obliko," je dejala in dodala, da so nekateri sicer bolj ogroženi, denimo starejši in takšni slabšega zdravje. "To je tisto, kar me malo skrbi," je dejala. Verjame pa, da bo ta virus ostal, kot denimo gripa. Za številke, ki prihajajo iz Italije, pa je priznala, da so zaskrbljujoče.