Stanje na Dolenjskem

V metliškem Domu starejših občanov okuženi trije zaposleni, varovanci se počutijo dobro

S.R./STA
10. 3. 2020, 15.12
Posodobljeno: 10. 3. 2020, 15.51
Deli članek:

V Zdravstvenem domu Novo mesto ob drugih zaščitnih ukrepih izvajajo tudi prenaročanje bolnikov, iz metliškega Doma starejših občanov pa medtem pojasnjujejo, kakšno je stanje v njihovi ustanovi.

Facebook / Dom starejših občanov Metlika
Dom starejših občanov Metlika

V Zdravstvenem domu Novo mesto so ob ukrepih za zajezitev okuženosti z novim koronavirusom, ki so jih uvedli po navodilih ministrstva za zdravje, prenaročili bolnike iz Bele krajine, prenaročajo pa tudi druge naročene bolnike. Opravljajo sicer le nujne in neodložljive zdravstvene storitve in obolele pozivajo k samozaščiti ter upoštevanju navodil. 

Direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto Alenka Simonič je na današnji novinarski konferenci bolnike, ki želijo obiskati ta zavod, pozvala, naj se pred obiskom najavijo in posvetujejo oziroma dogovorijo z izbranim osebnim zdravnikom ali zobozdravnikom. Novomeški zdravstveni dom sicer do nadaljnjega izvaja le preventivne storitve, za svetovanje pa so uvedli dodatno telefonsko številko, ki jo bolniki in morebitni oboleli lahko najdejo na zavodovi spletni strani. 

Kadra, opreme in zmogljivosti imajo sicer za zdaj dovolj, spremembam pa se bodo prilagajali z odprtjem dodatnih ambulant. Med njihovim osebjem ni okuženih. Le en zaposleni, ki po vrnitvi iz tujine ni bil v stiku z drugimi, je v samoizolaciji. Tesno sicer sodelujejo tudi z novomeško bolnišnico, ki je eden od vstopnih centrov za okužene, in s črnomaljskim zdravstvenim domom, ki je zaradi zaprtja metliškega prevzel njegove nujne dejavnosti. Hkrati bodo v primeru, da v Črnomlju tega ne bi zmogli, pomagali pri službi nujne medinske pomoči na Metliškem, je še povedala Simoničeva.

Zdravstveno stanje varovancev je stabilno

Iz metliškega Doma starejših občanov, katerega nekateri varovanci so bili v stiku z okuženim zdravnikom metliškega zdravstvenega doma, so sicer danes sporočili, da se njihovi stanovalci počutijo dobro, njihovo zdravstveno stanje pa je stabilno. Osebje jim enkrat dnevno meri telesno temperaturo in redno preži na znake morebitne okužbe. 

Do danes opoldne so brise vzeli trem stanovalcev. En je bil negativen, na izvida preostalih dveh še čakajo. Med tamkajšnjimi zaposlenimi so odkrili tri okužene z novim koronavirusom, preostali zaposleni, ki imajo znake, značilne za to okužbo, pa so doma in v stiku z zdravnikom. 

Preventivno so doma tudi nosečnice. V ponedeljek je dom obiskala psihologinja, ki je bila na voljo tako zaposlenim kot stanovalcem. Dom stalno razkužujejo in izvajajo vse druge preventivne ukrepe, so še zatrdili v Metliki.