Postopek je stekel

Voznik GoOpti, ki je prvega okuženega pripeljal v Slovenijo, v izolaciji

J.P./STA
5. 3. 2020, 12.32
Posodobljeno: 5. 3. 2020, 12.36
Deli članek:

Prvi okuženi z novim koronavirusom v Sloveniji se je v soboto z beneškega letališča Marco Polo v Slovenijo odpeljal s kombijem družbe GoOpti, so danes potrdili na NIJZ.

Bobo
V podjetju so že 30. januarja vsem franšizam podali navodila o obveznih ukrepih za preprečevanje okužbe s koronavirusom, te pa so jih posredovale svojim voznikom.

V družbi GoOpti napotkov pristojnih glede nadaljnjih korakov še nimajo, zato direktor podjetja GoOpti Marko Guček podrobnosti ni mogel komentirati. Povedal je le, da je bila v kombiju poleg okuženega manjša skupina potnikov, koliko natančno, ne ve, ter voznik, ki se sicer počuti dobro in nima znakov okužbe oz. bolezni covid-19. Je pa že v postopku testiranja in izolacije

Vsi, ki so bili v tem vozilu, tudi voznik, se bodo pogovorili z epidemiologom in po potrebi dobili navodila, pa je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejala direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat.

Aktivnosti GoOpti medtem tečejo dalje. Nenehno spremljajo situacijo zaradi širjenja virusa, sledijo obvestilom ministrstva za zdravje in NIJZ ter obvestilom ministrstva za zunanje zadeve. "Delujemo v skladu s trenutnimi smernicami," zagotavljajo.

V podjetju so že 30. januarja vsem franšizam podali navodila o obveznih ukrepih za preprečevanje okužbe s koronavirusom, te pa so jih posredovale svojim voznikom. Preventivni ukrepi vključujejo zaščitno masko za voznike, razkuževanje rok z dezinfekcijskim milom, obvezno uporabo rokavic, čiščenje in razkuževanje vozila z dezinfekcijskim sredstvom ob vsaki menjavi potnikov ter izogibanje neposrednemu stiku s potniki. Franšize so prav tako obvestili, da morajo vozniki potnike opozoriti na previdnostne ukrepe pred vstopom v vozila.

Upad potnikov

Guček je danes povedal, da trenutno beležijo med 30- in 40-odstotni upad potnikov, pri čemer izrazito izstopa Italija, ki je tudi sicer njihova osrednja prevozniška destinacija. Manj pa je tudi potnikov na Dunaj in v Zagreb. Prav zdaj v podjetju ugotavljajo, kako se spopasti s padcem, je sklenil.