Predčasne volitve ali vladna koalicija

Kako bo Počivalšek zapečatil usodo svoje stranke?

Luka Tetičkovič
12. 2. 2020, 19.30
Deli članek:

Predčasne volitve ali vladna koalicija, se že v tretji teden vleče vprašanje. Počivalšku, ki si v pogajanjih z Janšo viša ceno, razpada stranka. Je ministrski mandat zanj zadnja poteza, medtem ko se mlajši v politiki še želijo videti? Kaj pa ostale starešine na političnem parketu?

Bobo
Počivalšek meni, da lahko sodeluje tudi v Janševi vladi, a bi stranka zaradi tega verjetno pogorela na volitvah.

Zdravko Počivalšek, 62 let

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je v dilemi – s stranko poskusiti srečo na volitvah, pod pokroviteljstvom Marjana Šarca, ali ministrski mandat odpeljati do konca, pod pokroviteljstvom Janeza Janše?

Do upokojitve Počivalšku manjka le še nekaj let in po uspešni karieri v gospodarstvu bi dva ministrska mandata lepo zapečatila poglavja, kot sta sanacija Mlekarne Celeia in razvoj Atomskih toplic v Podčetrtku v blagovno znamko Terme Olimia. Drugače si Počivalškovih motivacij ne gre pojasnjevati, saj mu stranka razpada po šivih, pojavlja se celo vprašanje, ali ga ne bo zapustilo nekaj od desetih poslancev, ki jih obljublja v pogovorih z Janšo. Nenavadno za predsednika stranke, ki je v nagovoru ob izvolitvi članom zagotavljal, da ni razmišljal o kandidaturi, a se je zanjo odločil po prigovarjanju in izraženi podpori.

Premier v odstopu Marjan Šarec je Počivalšku domnevno ponudil tretjino kandidatne liste, če bi na volitvah nastopili pod njegovimi barvami. V zadnjih dneh je sporočal, da Počivalškovi pogovori z Janšo načenjajo medsebojno zaupanje. 

Takrat je zagotavljal, da javnomnenjskim raziskavam ne verjame, a bi se tokrat po njih moral ozreti. Če ne sprejme Šarčeve ponudbe (domnevno mu ponuja tretjino kandidatne liste) in stranke ne pelje na volitve, se lahko nadeja, da bo svoj ministrski mandat končal in užil pokoj, česar pa ne moremo reči za njegove poslance in ostalo članstvo, ki imajo pred seboj še karierna leta. Tem Počivalšek očita politično nezrelost in jim zagotavlja, da v stranki obe odločitvi ostajata na mizi.

Širšemu članstvu Počivalšek medtem prodaja zgodbice, da je eden od pogojev vstopa v Janševo koalicijo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Pri tem bi bilo nenavadno ukinitev dopolnilnega pričakovati od politike, ki ga je uvedla. Nemara celo politično nezrelo?

Nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc po poročanju Večera razmišlja o izstopu iz SMC, če bi v novi koalicijski pogodbi glede zdravstva prevladale rešitve strank SDS in NSi. Grozi celo z razkritjem dokumentov, s katerimi bi bilo mogoče rekonstruirati metode delovanja zavarovalnic v politiki.

Arsen Perić
Z izstopom grozi tudi Kolar Celarčeva

Miro Cerar, 56 let

S Počivalškovo politiko se je začel razhajati tudi Miro Cerar, ustanovitelj SMC, ki je nekoč nosila tudi njegovo ime. V Janševi vladi kot minister ne namerava sodelovati, je zapisal v pismu Počivalšku, saj se v političnem prostoru »spet uveljavljajo tisti, ki nas ne vodijo v pravo smer«. »In v takšni politiki ne nameravam biti,« je zaključil Cerar, ki je bil ob tem jasen, da v politiko ni zašel, da bi se oklepal položajev.

Cerar ima lahko pred seboj deset še zelo aktivnih let, in čeprav je v pismu zagotavljal, da si ne nenačelno prizadeva za druge visoke politične položaje, se verjetno zaveda, da teh ne obdržiš z oklepanjem.

Janez Janša, 61 let

Ves čas na svetu ima medtem predsednik SDS Janez Janša, ki je v svoji stranki nepogrešljiv. S svojimi 61 leti še vedno aktiven in fizično pripravljen možakar se lahko nadeja, da bo v politiki še nadaljnjih 20 let. Pri tem ne kaže nobenih ambicij po redni upokojitvi in lahko le čaka ob nesoglasjih in razpokah, ki se v levosredinskih strankah pojavijo takoj, ko jim Janša pripre vrata pisarne, v kateri vodi pogovore o novi koaliciji.

Bobo
Cerar v Janševi vladi kot minister ne namerava sodelovati.