Prostaško

Hrvaški župan novinarki: "Popuši mi ..."

R.T./STA
12. 2. 2020, 18.08
Posodobljeno: 12. 2. 2020, 18.10
Deli članek:

Župan občine Tar Vabriga v bližini Poreča v hrvaški Istri Nivio Stojnić se je danes prostaško in popolnoma neprimerno svojemu položaju odzval v telefonskem pogovoru z novinarko puljskega časnika Glas Istre Chiaro Bilić. Neprimeren odnos župana do novinarke je že ostro obsodilo hrvaško novinarsko društvo (HND).

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Bilićeva je že dlje časa poročala o politični neodgovornosti in malomarnosti dolgoletnega župana občine Tar Vabriga pri izpolnjevanju poročila o njegovem premoženjskem stanju. Kot je ugotovila novinarka, je v poročilu Stojnića, ki je član vladajoče stranke v hrvaški Istri, Istrske demokratske skupščine (IDS), več nelogičnosti in nejasnosti.

Novinarka je tudi danes poklicala Stojnića, da bi ji odgovoril na vprašanje, zakaj med svojim premoženjem ni navedel tudi družinskega kmetijskega gospodinjstva, a je Stojnić odgovoril žaljivo s prostaškim omenjanjem svojega spolovila in "kajenja".

Na vprašanje novinarke, ali to pomeni, da ne bo odgovoril na vprašanje, je večkrat ponovil isti žaljivi stavek, nato se je pogovor končal, je poročal Glas Istre na svoji spletni strani. Bilićeva je dejala, da je bila presenečena nad odzivom Stojnića, ki je doslej bil večinoma prijazen.

"Takšno komunikacijo osebe, ki jo plačujemo z javnim denarjem in je odgovorna javnosti, ostro obsojamo zaradi nesramnosti in žaljenja kolegice, a tudi zaradi želje, da se on in njemu podobni začnejo zavedati svoje odgovornosti," so po današnjem incidentu sporočili iz HND.

Spomnili so, da so v zadnjem letu že nekajkrat opozorili na skrajno neprimerne izjave politikov in njihove žalitve novinark in novinarjev med opravljanjem novinarskega dela.

Skupaj s hrvaškim novinarskim sindikatom so lani poleti tudi sprožili akcijo "Le odgovorite na vprašanje". Neposredni povod za kampanjo je bila seksistična izjava zagrebškega župana Milana Bandića do novinarke regionalne televizije N1 Matee Dominiković.