Sovražna klima

Društvo novinarjev Slovenije obsodilo napade na novinarje in svobodo izražanja

R.T.
12. 2. 2020, 15.56
Posodobljeno: 12. 2. 2020, 15.59
Deli članek:

Ocenjujejo, da so načini diskreditacije in intenzivnost napadov prešli v fazo, ko že predstavljajo nevarnost za novinarje, medije in demokratičnost družbe.

Profimedia
Številni novinarji so jih v zadnjih dneh obvestili o verbalnih napadih neznancev in grožnjah na družabnih omrežjih ter preko SMS-ov.

V Društvu novinarjev Slovenije so najostreje obsodili napade na posamezne novinarje in medije, ki poročajo o financiranju slovenskih medijskih podjetij v madžarski lasti. "Ocenjujemo, da so načini diskreditacije in intenzivnost napadov prešli v fazo, ko že predstavljajo nevarnost za novinarje, medije in demokratičnost družbe. Fotomontaže okrvavljenih slik, druga vizualna orodja, žaljivi članki, ki gredo na izključno osebno raven, in druge metode so po naši oceni namenjene ščuvanju skupin ljudi proti novinarjem in medijem, končni cilj pa je preprečiti objavljanje zgodb, ki so neprijetne za lastnike, politične zaveznike in podpornike slovenskih medijskih podjetij v madžarski lasti," so zapisali.

Ob tem so poudarili, da je polovica vseh objav na portalih v madžarski lasti namenjena "ustvarjanju klime sovraštva do novinarjev". Kot poročajo, so jih številni novinarji v zadnjih dneh obvestili o verbalnih napadih neznancev in grožnjah na družabnih omrežjih ter preko SMS-ov. "Vse to niso osamljeni primeri, ampak del kampanje, ki ima svoje ideološko in materialno ozadje," so še zapisali.