Strah pred Islamsko državo

Nato pripravljen Iraku nuditi še večjo podporo

J.P./STA
12. 2. 2020, 15.12
Posodobljeno: 12. 2. 2020, 15.13
Deli članek:

Zveza Nato je pripravljena razširiti svojo misijo za urjenje iraških vojakov, je danes dejal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

Reuters
Generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg

Podpora Iraku je zelo pomembna, da se ne bi znova okrepila skrajna skupina Islamska država (IS), je poudaril Jens Stoltenberg. Po njegovih besedah je IS zadala veliko trpljenja ljudem v Iraku, predstavlja pa tudi grožnjo članicam Nata.

V začetku leta je bilo urjenje iraških sil prekinjeno zaradi zaostritve razmer po ameriškem napadu na visokega iranskega generala in nato povračilnega iranskega raketiranja dveh oporišč v Iraku, kjer so nameščeni vojaki koalicije proti IS.

Za stabilizacijo Iraka

Razmere so se medtem umirile, urjenje Iračanov pa obnovilo. Obrambni ministri, med njimi tudi slovenski Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, bodo v Bruslju razpravljali, kako aktivnosti koalicije še okrepiti in jih narediti bolj učinkovite.

V tem smislu bodo obrambni ministri Nata podprli tudi ozemeljsko celovitost in suverenost Iraka, je že v torek pojasnil Stoltenberg. Sodelovanje z iraško vlado ter urjenje iraških varnostnih sil pa sta najboljša pot za stabilizacijo Iraka in širše regije, je prepričan generalni sekretar Nata.

V širitev misije za urjenje vojakov morajo sicer najprej privoliti oblasti v Bagdadu. Ob politični krizi v državi, ki je trenutno brez vlade, ni jasno, kdaj bi lahko Irak v to privolil. Mandatar za sestavo nove vlade Taufik Alavi ima za oblikovanje nove vlade čas do začetka marca.