Jezikovni tečaji

Državni denar za kandidatko SDS na lokalnih volitvah. Zadevo bo pod drobnogled vzela protikorupcijska komisija

Mihael Korsika
12. 2. 2020, 15.15
Posodobljeno: 28. 3. 2023, 13.24
Deli članek:

Poslanska skupina SDS je od volitev leta 2014 opravila 829 ur tečajev različnih jezikov. Plačnik je državni zbor, naročnik SDS, izvajalec storitve pa kandidatka SDS na lokalnih volitvah na Vrhniki.

Profimedia
Poslanci in poslanke imajo v primerjavi s preostalimi državljani številne ugodnosti, od davčnih olajšav do skoraj brezplačnih službenih stanovanj.

Poslanci in poslanke imajo v primerjavi s preostalimi državljani številne ugodnosti, od davčnih olajšav do skoraj brezplačnih službenih stanovanj, vsako leto pa so upravičeni tudi do izobraževanja v višini 800 evrov.

Kar nekaj strank ima nekakšno »hišno« agencijo za učenje tujih jezikov, pri čemer pa SDS izstopa v tem, da so prav vse tečaje izvedli prek podjetja Candor-Dominko.Številni poslanci ta sredstva izkoristijo za različne jezikovne tečaje. Največja parlamentarna stranka SDS, ki je v preteklosti že uporabljala inovativne rešitve za pridobivanje denarja, med katerimi je tudi po oceni računskega sodišča nezakonit najem kredita pri državljanki BiH Dijani Đuđić, je v zadnjih petih letih vsa jezikovna izobraževanja izvedla prek podjetja kandidatke SDS za občinsko svetnico na Vrhniki Mirjam Dominko.

Iz državnega zbora smo pridobili podatke o opravljenih jezikovnih tečajih poslancev v preteklem in aktualnem mandatu državnega zbora, iz katerih je razvidno, da smo davkoplačevalci za jezikovno izobraževanje poslancev od julija leta 2014 do danes plačali 101.480 evrov za skupno 3284 ur različnih tečajev. Skoraj tretjino, 28.694 evrov, je dobilo podjetje kandidatke SDS.

Ali je pri takšni porabi proračunskega denarja kaj spornega, smo povprašali računsko sodišče, kjer pa so nas preusmerili na protikorupcijsko komisijo (KPK). Iz KPK so nam odgovorili, da bodo proučili omenjeni primer proračunskega plačevanja jezikovnih tečajev za poslance SDS, ki jih zanje izvaja strankina kandidatka na zadnjih lokalnih volitvah na Vrhniki Mirjam Dominko. Podrobnosti si preberite v jutrišnji številki tiskane izdaje Novice Svet24.

Edini prek enega podjetja

Poslanci SDS so vse tečaje opravili prek podjetja Dominkove, prav tako sicer tudi trije poslanci SNS, a so ti opravili le en tečaj. Levica je več kot 70 odstotkov tečajev opravila v Berlitzu, prav tako SD (60 odstotkov). V NSi so za polovico tečajev izbrali podjetje Prinin, DeSUS pa je približno polovico tečajev opravil v agenciji Lingula, drugo polovico v podjetju Ibidem. Stranka modernega centra je v četrtini primerov izbrala podjetje Lingula.

V LMŠ, ki je v prejšnjem sklicu v parlamentu ni bilo, so poslanci opravili štiri tečaje, vsakega pri drugem ponudniku. Uradno je edina poslanska skupina, ki se ni jezikovno izobraževala, SAB. Dva tečaja je opravila predsednica SAB Alenka Bratušek po tem, ko ji je v prejšnjem mandatu razpadla poslanska skupina in je bila uradno nepovezana poslanka.

Tečaj z naravnim govorcem

Rekorderji

STA
Žan Mahnič (SDS): nemščina, 167 ur, 5748 evrov.

Bobo
Matej Tonin (NSi): angleščina, 134 ur, 3690 evrov.

sta
Jernej Vrtovec (NSi): angleščina, 133 ur, 3660 evrov.

Bobo
Andrej Šircelj (SDS): nemščina, 120 ur, 4003 evri.

Predstavniki ljudstva so opravili tečaje za sedem jezikov. Najraje se učijo angleški jezik, največ tečajev pa poteka individualno. Od skupno 3284 ur so poslanci v družbi strokovnjakih za angleščino prebili 2595 ur. Daleč »najluksuznejšo« storitev si privoščijo v poslanski skupini NSi, kjer vsako leto opravijo 25-urni tečaj angleščine z naravnim govorcem.

Po fiasku s predstavitvijo za kandidatko za evropsko komisarko leta 2014 pa si je Alenka Bratušek, ki ni blestela niti v angleščini, v letih 2016 in 2017 privoščila dva tečaja za učenje pogovora v angleškem jeziku (skupno 30 ur).

Poslanci nimajo prav velikega interesa za učenje nemškega jezika, saj so opravili le 331 ur. Večino teh sta porabila poslanca SDS Žan Mahnič, ki je s 167 urami rekorder v številu opravljenih ur na jezikovnih tečajih, in Andrej Šircelj s 120 urami.

Tretji najbolj priljubljen jezik je italijanščina s 129 urami, dve uri manj pa so se poslanci učili francoščine. Med uporabniki jezikovnih tečajev je le en predsednik stranke, to je Luka Mesec iz Levice, ki je opravil 36 ur francoščine. Je tudi eden redkih poslancev, ki se je učil več kot en jezik, saj je obiskoval tudi 10-urni tečaj angleščine.

Rekorder v tej kategoriji je sicer nekdanji poslanec Desusa in tesni sodelavec nove predsednice stranke Aleksandre Pivec Tomaž Gantar, ki se je učil kar treh različnih jezikov ter imel 44 ur francoščine, 25 ur angleščine in 10 italijanščine.

Poslanec SMC po kitajsko

Za največjo eksotiko se je odločil nekdanji poslanec SMC Marko Ferluga, ki je opravil dva tečaja kitajščine, drugi je bil že nadaljevalni, skupaj pa sta trajala 48 ur. Ferluga ima pri izbiri jezika skupno točko s poslanko Levice Violeto Tomić, ki se je kot edina učila španščine. Opravila je kratek 12-urni tečaj.

Med eksotiko spada tudi učenje poslovne srbščine. Predsednik SNS Zmago Jelinčič očitno ni zadovoljen z znanjem te veščine v poslanski skupini, vsi razen Jelinčiča so namreč kmalu po izvolitvi opravili 14-urni tečaj.