Politična kuhinja

Ustanavljajo volilne štabe in se mrzlično pripravljajo: v SDS "vedno odprti", v DeSUS čakajo na vabilo, a se "ne bodo ponujali"

S.R./STA
30. 1. 2020, 18.13
Posodobljeno: 30. 1. 2020, 19.10
Deli članek:

Politična kuhinja po odstopu premierja Marjana Šarca se nadaljuje. Poslanci v senci priprav na morebitne predčasne volitve stikajo glave, napenjajo možgane in premlevajo, kako izračunati največji dobiček.

STA
Prvak SDS Janez Janša po seji ni dajal izjav.

Izvršilni odbor SDS je danes potrdil evidentirane kandidate za predčasne volitve, tako da imajo oblikovane volilne štabe tudi po okrajih, puščajo pa odprte možnosti še za resne pogovore z drugimi strankami, je po seji odbora povedala podpredsednica stranke Jelka Godec. Po neuradnih informacijah naj bi SDS poslala vabila za pogovore potencialnem koalicijskim partnerjem. Na vprašanje, ali bodo to storili, je Godčeva odgovorila, da so bili vedno odprti za te zadeve in ni nobenih težav. 

Vodja poslancev SDSDanijel Krivec je ob odhodu v izjavi pojasnil, da so dali na mizo vse mogoče opcije, niso pa sprejeli nobenih odločitev, saj bodo počakali, da se tudi druge stranke odločijo. Za zdaj SDS dela naprej na pripravah za volitve, vse končne odločitve pa bodo sprejeli, ko bodo dobili povratne informacije od drugih strank. Spomnil je, da so imeli vrata vedno odprta, treba pa je najti konkretne sklepe pri drugih strankah in na osnovi tega bodo lahko resno odločitev v nadaljevanju sprejeli tudi v SDS. 

Volilni štab in kandidature imajo po besedah Krivca formirane že pol leta, danes so popolnjevali le še manjkajoče. Glede drugih strank pa je dejal: "Vrata pri nas so odprta, zdaj so oni na potezi. Nismo mi v preteklosti izključevali, ampak kdo drug. Zdaj je on na potezi, da naredi nek korak." 

Na vprašanje, ali je njihov pogoj, da potencialni vladi predseduje prvak SDS Janez Janša, je Krivec odgovoril, da je po njegovem mnenju oz. kar njega zadeva, to edina opcija - ali pri zdajšnjih volitvah ali v nadaljevanju. "Mi v tem trenutku boljšega kandidata nimamo, zaenkrat pa smo še vedno največja stranka z največ poslanci. Mislim, da kakšna druga opcija v tem trenutku ne pride v poštev," je pojasnil. 

Zatrdil je, da glede morebitnega oblikovanja nove vlade nimajo nobenih pomislekov. Poudaril pa je, da mora biti vlada trdna, s polnimi pooblastili, in končati mandat, torej ne govorijo o nobeni začasni vladi. Po njegovih besedah namreč še vedno veljajo rezultati volitev, SDS ima legitimen rezultat in na osnovi tega lahko s tem tudi nadaljujejo. "A je to odvisno predvsem od drugih partnerjev, ne toliko od nas," je dejal. 

Na kratko sta se pred novinarji ustavila še poslanca SDS Branko Grims in Zvonko Černač. Na vprašanje, ali bodo v stranki šli na volitve ali sestavili novo vlado, je Grims odvrnil, da "eno so želje, drugo je realnost". Osebno pa si zelo želi na volitve, je dodal. Po besedah Černača se stranka intenzivno pripravlja na volitve, imajo evidentirane kandidate, programsko pa da so pripravljeni že nekaj časa. A kot pravi, so v politiki vse možnosti vedno odprte. 

Janša izjav po seji izvršilnega odbora ni dal. Do pogovorov o morebitni novi koaliciji je prišlo po ponedeljkovem odstopu Marjana Šarca s premierskega položaja. DZ se je z njegovim odstopom seznanil v sredo, vladi pa je s tem prenehal mandat.

DeSUS v pričakovanju vabila

Organi DeSUS so danes sklenili, da stranka začenja s pripravami na predčasne volitve, so pa pripravljeni tudi na pogovore o morebitni novi vladi, če bodo nanje povabljeni, je povedala predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. "Zaenkrat sicer povabila na kakšen takšen sestanek nisem dobila," je dodala.

Po besedah Pivčeve nameravajo v skladu z današnjimi sklepi, ki sta jih soglasno sprejela tako izvršni odbor kot svet stranke, takoj oblikovati volilni štab in začeti z aktivnostmi na terenu za predčasne volitve, ki so sicer tudi njihova prednostna izbira. Če bodo povabljeni na pogovore o novi koaliciji, bodo po besedah Pivčeve jasno povedali svoje zahteve. Kakšne bodo te, bodo, kot je dejala, dorekli, če bo do dogovora prišlo: "Bodo pa vse odločitve na koncu sprejete na organih stranke." Glede morebitne vlade se sama, kot je dejala, ni pogovarjala še z nikomer, čeprav po njenih besedah po hodnikih krožijo različne informacije.

O tem, kdo bi moral voditi vlado, da bi šli vanjo, pa danes ni bilo govora. Kot je pojasnila, je dobila samo mandat, da se v primeru vabila na oblikovanje katere koli druge vlade o tem začne pogovarjati. Dodala pa je, da ima mandat za pogajanja izključno ona.

Pogovorov - niti formalnih niti neformalnih - o sodelovanju v morebitni novi koaliciji ni imel niti vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša. "Je pa res, da mimika obraza včasih pove marsikaj," je dejal. Kaj več pa ni povedal. Sam meni, da je za stranko trenutno najpomembneje, da se začne pripravljati na volitve, "če se bo oblikovala kakšna koalicija, naj bo to leva ali desna, pa moramo poslušati in v teh razpravah tudi sodelovati". "Kaj se bo zgodilo potem, pa v tem trenutku ne more odgovoriti nihče," je dejal po seji izvršnega odbora in sveta stranke. V DeSUS se pri tem po njegovih besedah ne bodo ponujali nikomur. "Če nas bo kdo potreboval in bo to v korist države, pa se bomo priključili," je dejal.

V SD misli usmerili v predčasne volitve

Predsedstvo SD je na današnji seji začelo priprave na morebitne predčasne volitve v DZ. Vzpostavili so volilni štab, začenjajo pa tudi z izborom kandidatov za poslance, je po seji povedal predsednik stranke Dejan Židan. Volilni štab bo vodil generalni tajnik SD Dejan Levanič. Na morebitnih predčasnih volitvah pričakujejo "bistveno rast" stranke.

Po Šarčevem ostopu so se v SD takoj zavzeli za čim prejšnje volitve. Židan, ki je bil do Šarčeve poteze kritičen, jih je napovedal že za april. V stranki so danes že določili kriterije za evidentiranje kandidatov, izbrali pa jih bodo do konca februarja. "Ocenjujemo, da je edina prava, racionalna in transparentna pot za državljane in državljanke, da gremo na predčasne volitve," je v današnji izjavi po seji predsedstva povedal Židan. 

Poudaril je, da po razpadu vlade niso bili čustveni, ampak jezni. "Bili smo jezni, ker zaradi razpada ministrske ekipe LMŠ in odhoda vlade ne bomo realizirali nekaterih obljub ter zakonskih projektov, ki so bili že pripravljeni," je poudaril Židan. Ob tem je spomnil na že pripravljeno medijsko zakonodajo, ureditev stanovanjske politike, dolgotrajne oskrbe in resolucijo o podnebni krizi.
Izkazalo se je sicer, da predčasnim volitvam niso naklonjene vse stranke in pojavili so se tudi razmisleki o nekakšni prehodni, projektni vladi. "Ne bi želel, da se išče tisoč in en razlog, zakaj podaljšati, obdržati položaje," na te ideje odgovarja Židan.

Sicer pričakuje, da bo po predčasnih volitvah mogoče sestaviti levo ali levosredinsko vlado. Ponovil je, da se bodo v SD, če bodo vodili vlado, "do koalicijskih partnerjev obnašali s spoštovanjem". Na morebitnih predčasnih volitvah namreč Židan pričakuje "bistveno rast Socialnih demokratov". Poudarja še, da so "na zadnjih državnozborskih volitvah med vsemi strankami zrasli najbolj, za 70 odstotkov". Ponovil je tudi stališče, da sedanja volilna zakonodaja omogoča izvedbo legalnih in legitimnih volitev.

Tonina reševanje ne zanima

Je pa danes v kolesje morebitnega oblikovanja nove koalicije palico porinil prvak stranke NSi Matej Tonin, ki je dejal, da ga "oblikovanje nove koalicije zato, da se rešuje poslanske mandate, nas ne zanima. Kaj bi nova koalicija lahko naredila za Slovenijo? Glede na videno in slišano doslej resne vneme za reforme v tej sestavi DZ ni, zato so predčasne volitve še vedno najboljša opcija."