Mamila in banane

Policija drugače kot Rastoder: na sedežu podjetja Derby preiskava zaradi suma prometa s prepovedanimi drogami

G.G.
30. 1. 2020, 15.12
Posodobljeno: 30. 1. 2020, 16.51
Deli članek:

Dramatično dogajanje pred podjetjem v lasti znanega poslovneža Izeta Rastoderja dobiva različne razlage.

STA
Kriminalistična preiskava je potekal na sedežu podjetja Derby na Letališki cesti v Ljubljani.

Arsen Perić
Izet Rastoder naj bi bil na poslovnem obisku v Dubaju.

V jutranjih urah se je pred sedežem podjetja Derby na Letališki ulici v Ljubljani trlo policistov. Niso bili navadni policisti, ampak posebna policijska enota in specialna enota policije.

Začele so se širiti govorice, poslovnež Izet Rastoder pa je za spletni portal 24ur.com povedal, da so uslužbenci podjetja v zabojniku, ki je prispel do podjetja na Letališki iz Luke Koper, našli drugačno vsebino od pričakovane. V zabojniku bi morale biti banane, bile pa so le palete s papirjem. Zato so zaposleni poklicali policijo in carino.

Sledilo je sporočili z Generalne policijske uprave. »Današnje preiskovalne aktivnosti na Letališki cesti v Ljubljani so posledica kriminalistične preiskave, ki jo Nacionalni preiskovalni urad vodi že nekaj časa v skladu z usmeritvami pristojnega državnega tožilstva,« so sporočili s policije in dodali, da so danes preiskovalci izvedli »nujna preiskovalna dejanja na podlagi odredb sodišča in državnega tožilstva v povezavi s sumom storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.«

Policija je na koncu obvestila še posebej zanikala informacije, da so »današnji postopki posledica klicev občanov na interventno številko 113.«

Pojasnilo podjetja

V podjetju Rastoder so popoldne v sporočilu za javnost zapisali, da so v zgodnjih jutranjih urah začeli razkladati kontejner z bananami, ki je v Slovenijo prispel z enotedensko zamudo, pri tem pa opazili nepravilnosti v nekaterih škatlah, poroča STA »Takoj smo sami obvestili pristojno carinsko službo, vendar je nekaj minut zatem v skladišče vstopila oborožena enota policije, ki je prisilila zaposlene, da so se morali uleči na tla in prekiniti z delom. Nekaterim so vzeli telefone. Zaradi tega je naše delo v skladišču zastalo. Našim kupcem po Sloveniji nismo mogli pravočasno dobaviti naročenih banan,« so pojasnili. 

Policija je po njihovih navedbah začela pregledovati škatle, v samo enem zabojniku je sicer shranjenih približno 1080 škatel, so povedali. Kot kaže, je bila problematična ena paleta. »Papir so preiskovalci odpeljali. Trenutno na kamerah preiskujejo in pregledujejo potek sprejema te pošiljke. Preiskava še poteka. Zaposleni sodelujemo s preiskovalci,« so še navedli v Rastoderju, še poroča STA. Podjetje Rastoder je najbolj znano po blagovni znamki banan Derby, zaradi česar se je Izeta Rastoderja oprijel vzdevek kralj banan.