Prepuščen na milost in nemilost

Medtem ko sta bila oče in bratec v karanteni, je on doma umiral in umrl

S.R.
30. 1. 2020, 17.57
Posodobljeno: 30. 1. 2020, 20.54
Deli članek:

Najstnik s cerebralno paralizo je ostal šest dni ujet v lastnem domu, ker sta njegov oče in brat zaradi suma okužbe s koronavirusom pristala v karanteni. Ni preživel.

Twitter
Jan Čeng z avtističnim bratcem.

17-letni Jan Čeng iz mesta Vuhan v kitajski provinci Hubej je trpel za cerebralno paralizo, hudo obliko motnje gibanja, ki je posledica možganske okvare. Nego je potreboval 24 ur na dan, a je prejšnji teden ostal brez dveh ključnih mož v svojem življenju, 49-letnega očeta in 11-letnega avtističnega brata, ki sta zanj skrbela. Zaradi suma na okužbo s koronavirusom sta pristala v karanteni, mladi Jan Čeng pa je ostal brez pomoči celih šest dni. Včeraj je umrl, oblasti pa so že sprožile preiskavo. 

Oče Jan Šjaoven in 11-letni bratec sta se 17-januarja odpravila v približno 150 kilometrov oddaljeno očetovo rodno vasico v občini Huahe, da bi skupaj z znanci slavila kitajsko novo leto. 17-letnika sta pustila doma brez oskrbe, hrane ali kakršne koli druge družbe, saj bi se morala hitro vrniti. To se ni zgodilo, potem ko so ju v petek oblasti strpale v karanteno. Vskočiti ni mogla niti Čengova mama, saj je ta leto dni po rojstvu njegovega mlajšega avtističnega bratca storila samomor. Oče je pristojnim organom zagato s sinom pojasnil, ti pa naj bi zanj poskrbeli. Ko so se dnevi vlekli, je postajal vse bolj zaskrbljen, oblastem pa ni niti najmanj zaupal, zato se je v torek oglasil prek kitajskega družabnega omrežja Weibo, poroča časnik Beijing Youth Daily. 

Pomoč tete premalo

»Imam dva hendikepirana sinova. Moj starejši sin Jan Čeng ima cerebralno paralizo. Svojega telesa ne more premikati, ne more govoriti in zase skrbeti sam. Že šest dni je sam doma, nikogar nima, ki bi ga umil ali preoblekel, nima hrane in pijače,« je zapisal ter objavi priložil več skupnih fotografij, ostale potrebne informacije in dokazilo, da je bil samo v torek več kot desetkrat na telefonu z lokalnim uradnikom, ki naj bi mu pomagal. »Vlada in bolnišnice nimajo več razpoložljivih zaščitnih oblek. Bojim se, da bo moj otrok kmalu umrl,« je dodal in javnost prosil za pomoč. Šjaovena iz bolnišnice niso izpustili, v ponedeljek so namreč okužbo s koronavirusom potrdili. Oblasti naj bi mu sicer pojasnile, da so njegovega sina med petkom in torkom dvakrat nahranili. Časnik še poroča, da je bil njegov račun na družabnem omrežju pozneje izbrisan. Drugi kitajski časnik Damihexiaomi je medtem poročal, da naj bi očeta in 17-letnega Čenga v sredo premestili v karanteno v isti hotel, kjer bi bila deležna skupne oskrbe, a je bilo za Čenga že prepozno. V sredo popoldne je umrl. Dodali so, da je otroka v teh šestih dneh trikrat nahranila tudi teta, ki pa ji tudi peša zdravje, zato kaj več ni uspela postoriti. Nazadnje naj bi ga obiskala v torek, a naj bi bil že v izjemno slabem stanju. »Ležal je na kavču, njegova glava pa je visela navzdol. Obraz in usta je imel umazana, umazana pa je bila tudi odeja. Z vročo vodo sem ga umila, mu preoblekla spodnje perilo ter mu dala vodo in pol skodelice riža, a ni mogel več jesti,« naj bi opisala.

Preiskava primera poteka, pristojni pa odgovornost za tragično smrt zavračajo. »Danes je nadzor nad zaposlenimi zelo strog, ni mogoče, da bi lahko dečka s cerebralno paralizo doma pustili samega brez oskrbe. Seveda smo opravili svoje delo, a dejstvo je, da je umrl, zadevo zdaj preiskujejo višji organi, ti pa se bodo seveda odzvali pošteno in pravično,« je pojasnil eden od zaposlenih v lokalni upravi.