Odločitev padla že v petek

Šarec: "Zaskrbljeni izgledate, naj vas ne skrbi"

S.R./STA
27. 1. 2020, 13.31
Posodobljeno: 27. 1. 2020, 20.36
Deli članek:

Premier Marjan Šarec je pojasnil, da nesoglasje med ministroma Alešem Šabedrom in Andrejem Bertoncljem ni vplivalo na njegovo odločitev.

Bobo
Šarec je odločitev po lastnih besedah sprejel že v petek.

Šarec je po odstopu poudaril, da nesoglasje med ministrom za zdravje Šabedrom in ministrom za finance Bertoncljem, ki je prav tako odstopil s položaja, ni vplivalo na njegovo odločitev o odstopu. Kot je dejal, mu je postalo jasno, da so rešitev le predčasne volitve. Zatrdil je tudi, da ne gre za razpad ekipe LMŠ. 

Šarec je svojem odstopu razmišljal že pred nesoglasji med ministroma iz kvote LMŠ glede zakonskega predloga za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Spomnil je, da je slednji poslanski, in ne vladni zakon. "Tukaj je pomembno, kaj stranke podpirajo in česa ne. Naša stranka to podpira ves čas," je dejal. 

Po njegovih besedah je finančni minister povedal svoje zadržke, ki jih je dolžan povedati. "Finančni minister ne sme biti tisti, ki bo kar vse sprejel. Dolžan je na kakšno stvar tudi opozoriti," je prepričan Šarec. Pojasnil pa je, da ti viharji v kozarcu vode ne vplivajo na njegovo odločitev za odstop, ki jo je sprejel že v petek. Glede ukinitve dopolnilnega zavarovanja je dejal še, da bi bilo sprejetje aktualnega predloga prva faza, ki bi ji sledilo oblikovanje solidarnostne lestvice plačevanje obveznega pavšalnega prispevka. Na vprašanje, kdo bo sprejel solidarnostno lestvico, če je vlada padla, oz. ali ni to skok v prazen bazen, pa je odgovoril: "Zaskrbljeni izgledate, naj vas ne skrbi."

Predčasne volitve edina rešitev

Na vprašanje, zakaj koalicije ni seznanil z odstopom že prej, če se je za to odločil že v petek, pa je Šarec odgovoril, da zato, ker je resen politik. "Nikomur ne razlagam, ker potem bi celo soboto bral, odgovarjal na špekulacije in tako naprej. Želel sem s tem tudi pokazati, da se v resni politiki pač sprejme neka odločitev in jo obelodaniš takrat, ko jo dokončno sprejmeš. Za razliko od umika iz Erbila," je še dejal. 

Kot je pojasnil, je sicer želel delati še nekaj časa, a mu je po tehtnem, racionalnem razmisleku postalo jasno, da so rešitve samo predčasne volitve. "To sem večkrat omenil tudi v svoji stranki. Seveda smo govorili o teh zadevah. Tudi Brane Golubović in Jerca Korče kot vodilna v poslanski skupini ne zmoreta več toliko napora, kot ga je bilo vloženega za vsako rutinsko zadevo," je povedal Šarec. 

Tako je ocenil, da v tej konstalaciji ne morejo izvesti resnih projektov, ki čakajo državo: "Dalo mi je misliti tudi to, da je bil pri proračunu, resoluciji o varnosti, potrjevanju ministrice, sklenjen nenačelni pakt Levice in SDS. To me je navdalo z dvomom o možnosti prihodnjega sodelovanja. Ne moremo biti odvisni od tega, kdaj se bo kdo vzdržal, kdaj bo kdo prisoten na seji." Poleg tega je po njegovih besedah težava tudi v tem, da je vsak "hotel iskati svoj prostor pod soncem". Slovenijo lahko po Šarčevih ocenah pelje naprej samo močna, večinska vlada.

Zdaj so na potezi drugi

Pri delu svoje vlade je med drugim ponosen na to, da ni strašila ljudi, ampak jim je dala optimizem, da so razbremenili regres, sprejeli oba proračuna, zmanjševali javni dolg. Prav tako je ponosen, da je manjšinska vlada "ne glede na to, da so ji napovedovali, da ne bo nič in da bo razpadla po treh mesecih, vendarle vzdržala 16 mesecev". Zatrdil je, da mu za nič v tem letu in pol ni žal. 

Na vprašanje možnosti, da bi sodeloval v morebitni novi koaliciji, ki bi se oblikovala v tem mandatu, pa je odvrnil, da bi to bilo smešno, oklepanje položaja za vsako ceno, "za vsako ceno biti pri koritu, kot se reče". Kot resen politik je po njegovih besedah vodil vlado, zatem ugotovil, da z njo ne more zadovoljiti ljudi in upravičiti visokih pričakovanj, zdaj pa so na potezi drugi. 

Na vprašanje, kakšni bi bili njegovi pogoji za pogovore o sodelovanju s prvakom SDS Janezom Janšo, pa je odgovoril, da bi bilo potrebno marsikaj, predvsem pa ne v tem mandatu. Po njegovih besedah je tudi še "absolutno prezgodaj" za vprašanje, ali je po predčasnih volitvah pripravljen oblikovati vlado z Janševo SDS. 

Glede ponudbe sodelovanja stranki SMC pa je Šarec ponovil, da je predsedniku SMC Zdravku Počivalšku, s katerim sta o tem tudi govorila, predlagal, da v prvi fazi podpišejo sporazum, ne pa - za zdaj - tudi združijo strank. Šarec namreč meni, da je SMC s Počivalškom dobila bolj operativnega predsednika. "Ponudba je resna, situacija je drugačna kot na evropskih volitvah. Če se bo Počivalšek odločil za to pot, bom vesel. Če ne, pač ne," je dejal. Glede tega, da je to vprašanje bolj za poslance SMC, pa je odgovoril, "da je Počivalšek predsednik SMC, koliko ima komande v stranki, pa je njegova stvar".

Ali današnjo Počivalškovo izjavo, da predčasne volitve niso najboljša izbira, razume kot košarico, pa je Šarec odvrnil, da je vsak svoje sreče kovač. "Pri sestavljanju naslednje koalicije v tem mandatu nas ne bo zraven. Zadeve bomo samo opazovali," je zatrdil. Po Šarčevem mnenju je sicer sestava nove vlade znotraj tega mandata zagotovo realna opcija.