Odstop premierja

Predčasne volitve ali novo ime na mandatarskem stolčku?

S.R.
27. 1. 2020, 12.59
Posodobljeno: 27. 1. 2020, 15.52
Deli članek:

Predčasne volitve, če bo do njih prišlo, bi lahko izvedli v drugi polovici aprila.

STA
Predčasne volitve skupaj z aktom o razpustitvi državnega zbora razpiše predsednik republike.

Predsednik DZ Dejan Židan je že prejel obvestilo Marjana Šarca o odstopu s funkcije predsednika vlade. Šarec naproša, da se DZ z njegovim odstopom seznani čim prej. Medtem pa je pričakovati, da bo predsednik republike Borut Pahor v sredo dopoldne opravil prve neformalne pogovore v zvezi z njegovimi ravnanji po odstopu predsednika vlade. Predčasne volitve bi lahko tako bile v drugi polovici aprila. 

Obstaja tudi možnost novega mandatarja, ki bi poveljeval prav tako novi koaliciji, kaj takega pa lahko predlagajo Borut Pahor - ki lahko po ponovnih posvetovanjih s strankami predloži ime drugega ali istega kandidata - poslanske skupine ali najmanj deset poslancev. Če ni izvoljen noben kandidat, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše nove volitve, je navedeno na spletišču državnega zbora. Tej situaciji se lahko državni zbor izogne, če v 48 urah le izvoli predsednika vlade, pri čemer pa za takšno izvolitev zadostuje večina opredeljenih glasov navzočih poslancev in se oblikuje manjšinska vlada. Predčasne volitve razpiše predsednik republike skupaj z aktom o razpustitvi državnega zbora. Izvedejo se lahko najhitreje v 40 dneh in najpozneje dva meseca po razpustitvi državnega zbora. 

Glede na prve odzive na Šarčev odstop se k predčasnim volitvam nagibajo stranke LMŠ, NSi, SD in DeSUS ter tudi Janševa SDS. Na predčasne volitve so pripravljeni tudi v Levici, medtem ko je predsednik SMC Zdravko Počivalšek dejal, da ni potrebe po novih volitvah.