Slovenija

Sindikalist Počivavšek: "Kar nekaj zadev je, ki bodo čakale"

G.G./STA
27. 1. 2020, 12.53
Deli članek:

Odstop premierja Marjana Šarca bo po mnenju sindikalistov povzročil odmik od nujno potrebnih reform in ukrepov na področju zdravstva, dolgotrajne oskrbe in stanovanjske politike. Predsednica ZSSS Lidija Jerkič in predsednik Pergama Jakob Počivavšek si od nove vlade želita, da bo, ne glede na to, kaj se bo zgodilo, čim prej nadaljevala z delom.

STA
Lidija Jerkič in Jakob Počivavšek

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič je dejala, da je bila odločitev premierja za odstop v razmerah, ko se je obetala blokada dela vlade, zaradi česar ne bi mogli sprejemati zakonodajnih predlogov, pričakovana. "Bo pa to ponovno povzročilo odlog odločanja o vsebinskih vprašanjih, ki smo jih vsi pričakovali, torej zdravstvene reforme, dolgotrajne oskrbe, začetega dela pri stanovanjski politiki, zakona o delovnih razmerjih, pokojninske zakonodaje ..." je naštela.

Začetki dela Šarčeve vlade so bili po oceni Jerkičeve sicer obetavni, saj so začeli mandat z zakonom o minimalni plači, ukinjanjem učinkov zakona o uravnoteženju javnih financ in razbremenitvijo dela regresa. "Žal se je to v zadnji polovici leta ustavilo zaradi težav pri odločanju in doseganju večine," je ocenila.

Počivavšek je dejal, da je prezgodaj za sklepanje o tem, kaj se bo zgodilo na političnem parketu, saj to vprašanje ostaja v zraku. Odprto ostaja tudi vprašanje, kaj se bo zgodilo s spremembami zakona o zdravstvenem zavarovanju, začetkom dogovarjanja o celoviti spremembi pokojninskega in invalidskega zavarovanja, očitno bodo zastala tudi pogajanja v javnem sektorju.

"Kar nekaj zadev je, ki bodo čakale, še posebej pa zdaj, ko so se začele tudi priprave na predsedovanje Svetu EU, pa priprava dokumentov evropskega semestra, ki vključuje dokumente za prihodnje obdobje," je izpostavil.

Jerkičeva ni želela špekulirati, ali bi bile za državo boljše predčasne volitve ali pa oblikovanje nove vlade. "Vemo, kaj imamo na meniju, tudi nove volitve najbrž ne bi premešale kart. Mogoče velja pomislek, da nam ni uspelo uskladiti volilne zakonodaje z ustavo, tako da bi bila pod vprašanjem tudi lahko ustavnost reform," je opozorila.

V vsakem primeru bodo morali sindikati znova spoznati nove vladajoče strukture in vzpostaviti odnose, čeprav priznava, da so morali to storiti po vsakih volitvah in so tega navajeni.

Manjšinska vlada zahteva večjo resnost in državotvornost

Šarčeva vlada je bila prva manjšinska vlada v Sloveniji, vendar Jerkičeva meni, da ne moremo reči, da gre pri njenem padcu za univerzalno izkušnjo. "Morda nismo bili navajeni delati na takšen način, kar pa ne pomeni, da je nemogoče. Zahteva pa bistveno večjo resnost in državotvornost, ne samo v besedah, temveč precej v dejanjih. Delovanje na projektih, ki so dobri za državljane in ne za stranko," je poudarila.

Tudi Počivavšek ni želel špekulirati o razlogih za Šarčev odstop, je pa dejal, da je Šarec že dalj časa govoril o težavah pri uveljavljanju večjih sprememb z manjšinsko vlado, a takrat ni govoril o odstopu. "Verjetno je šlo za splet okoliščin, ki so privedli do te odločitve," je sklenil.