Iranska agencija objavila fotografije

FOTO: V Afganistanu strmoglavilo ameriško vojaško letalo?

S.R./STA
27. 1. 2020, 12.14
Posodobljeno: 27. 1. 2020, 18.43
Deli članek:

Kot je za tamkajšnje medije sporočil tiskovni predstavnik lokalnih oblasti, je letalo strmoglavilo zaradi tehnične napake.Koliko ljudi je bilo na letalu, še ni jasno, prav tako ni poročil o morebitnih žrtvah. Talibani so kasneje sporočili, da je šlo za ameriško vojaško letalo.

Flightradar24
Strmoglavljenje potniškega letala v Afganistanu.

Letalo se je zrušilo v bližini mesta Gazni, jugozahodno od prestolnice Kabul. Ob strmoglavljenju je letalo zajel ogenj. Prvotno so poročali, da je letalo last afganistanske letalske družbe Ariana, kar je slednja že zanikala. Da nimajo poročil o strmoglavljenju potniškega letala, je pozneje pojasnila tudi afganistanska uprava za civilno letalstvo, domnevna tragedija je tako zavita v tančico skrivnosti.

"Okoli 13.10 po lokalnem času je letalo strmoglavilo v bližini vasi Deh Jak v provinci Gazni. Letalo je v plamenih in vaščani se trudijo, da ogenj pogasijo. Še ne vemo, ali je šlo za vojaško ali potniško letalo," je dejal tiskovni predstavnik guvernerja province Gazni Aref Nuri.

Iranska tiskovna agencija Fars je na družbeno omrežje Twitter objavila fotografije in videoposnetek kraja strmoglavljenja. Videti je, da gre za letalo Bombardier E-11A, ki pripada Vojnemu letalstvu ZDA. V to so prepričani tudi talibani, uradnih informacij medtem še vedno ni. Predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid je sporočil, da so vsi člani posadke umrli. Iz njegove izjave ni jasno, ali je letalo strmoglavilo ali so ga talibani sestrelili.

Ameriška vojska, ki sicer ta tip letala uporavlja za elektronski nadzor nad območjem Afganistana, je potrdila svoje sodelovanje pri preiskavi, poroča britanski časnik BBC.