Dramatično sporočilo

Šarec odstopil in pozval k predčasnim volitvam: "Naj ljudje na terenu povejo, ali mi zaupajo ali ne"

S.R./G.G.
27. 1. 2020, 10.19
Posodobljeno: 27. 1. 2020, 12.10
Deli članek:

Po odstopu finančnega ministra je sledila "bomba". Marjan Šarec je odstopil s položaja predsednika vlade.

Bobo
Marjan Šarec je napovedal odstop s položaja premierja.

Šarec je v današnjem nagovoru ob robu napovedi odstopa finančnega ministra Andreja Bertonclja poskrbel za še večji pretres v slovenski politiki. Potem ko je pojasnil, kaj vse je vlada v svojem dosedanjem mandatu dosegla, in opisal vse izzive, pred katerimi se je znašla Slovenija, je presenetil z napovedjo o svojem odstopu. "S temi poslanci in s to koalicijo pričakovanj ljudi ta hip ne morem izpolniti, lahko pa jih izpolnim po volitvah," je dejal v današnji izjavi za javnost in pozval k čimprejšnjim predčasnim volitvam.

Kot je dejal, vlada v trenutnih razmerah ne more več nadaljevati. "Pred nami je ključna sprememba, ki jo čakamo že 15 let. Poslanski zakon o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja. Zavarovalnice bodo izgubile prihodek, kdor zna seštevati, mu je zadeva jasna," je dejal Šarec. Dodal je, da "če teh vprašanj ne bomo rešili sistemsko, potem je zaman metati denar v čakalne vrste in druge probleme v zdravstvu." Svojo odstopno izjavo bo v državni zbor poslal še danes. "Naj ljudje na terenu povejo, ali mi zaupajo ali ne, ali želijo, da delam naprej in ali je ta podpora v javnosti, ki jo kažejo ankete, prava ali ne," je dejal Šarec in poudaril, da mu "razne kuhinje, ki se bodo začele dogajati, ne dišijo in tam zraven stranke LMŠ tudi ne bo."

Najavil je še možnost sodelovanja oziroma povezovanja s stranko SMC, na čelu katere je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, na volitvah pa je ponudil sodelovanje drugim lokalnim listam, iniciativam in vsem, ki bodo z njim zainteresirani iti na volitve.

(Ne)sodelovanje z Levico in "korekten" Jelinčič

Šarec se je obregnil tudi ob sodelovanje z Levico, ki da jim je v parlamentu odtegnila vso podporo. "Situacija je taka, da smo v parlamentu ostali brez podpore Levice," je spomnil in pojasnil, da njeni poslanci ne samo, da se glasovanja glede proračuna in potrditve ministrice za kohezijo Angelike Mlinar niso vzdržali, temveč so bili celo proti. Pojasnil je še, da je pred 14 dnevi prvaku Levice Luki Mescu poslal vabilo na kavo, ta pa mu je odgovoril, da se morajo pred tem posvetovati še znotraj stranke. "Do danes se še nisva usedla," je dejal Šarec. V isti sapi je odgovoril na očitke glede sodelovanja z Zmagom Jelinčičem. "Moram reči, da je bil kar korekten, kar za nekoga drugega ne morem reči," je o Jelinčiču dejal Šarec.